Американско-израелска делегация тайно е посетила Украйна, за да проучи данните на зенитно-ракетните комплекси С-300, с каквито е въоръжена украинската армия. Това съобщи виетнамският новинарски сайт "Соха нюз", цитиран от руския електронен вестник "Газета" и БТА. Украинците са описали пред западните си партньори бойните възможности на С-300 и са им предоставили такива системи за полеви тестове.

Щом бе съобщено за намерението на Москва да въоръжи със С-300 сирийската армия, в Украйна пристигнаха 18 изтребители от четвърто поколение Ф-15 Ийгъл. Тогава бе съобщено, че самолетите ще участват в маневрите "Чисто небе 2018", посочва "Соха нюз".

Вижте как изглеждат самолетите Ф-35 и противовъздушните системи С-300 >>>

Според виетнамското онлайн издание израелски пилоти са изпробвали в Украйна възможностите на С-300 с помощта на американските самолети. Украинските военни са убедили експертите от САЩ и Израел, че местните С-300 не се различават принципно от доставените на Дамаск от Москва.

Израелските военни са стигнали до извода, че изтребителите от пето поколение Ф-35 Лайтнинг ще бъдат неуязвими за руските С-300. По-рано Израел заяви, че С-300 "няма да могат дори да проследят" американските Ф-35, допълва "Газета".

"Соха нюз" изтъква, че Москва е недоволна от тези действия на Киев, ограничаващи военния капацитет на Дамаск. От друга страна инициативите на Украйна в стремежа й всякак да се противопоставя на Русия са лесно разбираеми, защото днес Киев смята Москва за свой най-голям враг, отбелязва "Лента".

Както сочат анонсираните от Пентагона изпитания на изтребителя Ф-35 Лайтнинг, САЩ не са убедени, че самолетът е трудно забележим за руските комплекси С-300, заявява "Известия".

Русия реши да прехвърли С-300 в Сирия, след като руски разузнавателен самолет Ил-20 с 15 военни бе свален на 17 септември от сирийската ПВО "заради удар на израелските ВВС по Сирия", напомня вестникът. Според министерството на отбраната в Москва израелските летци са използвали руския самолет за прикритие от сирийските ракети. Израел отрича тази версия.

Междувременно Сирия обяви, че ще увековечи паметта на загиналите в страната герои от Русия, съобщава "Известия" за плановете на сирийския "благодарен народ". В най-скоро време сирийският парламент ще разгледа законопроект, предвиждащ в цялата страна да бъдат издигнати "мемориали, увековечаващи душите на хората от Русия, загинали на сирийска територия", заявява пред вестника депутатът Джамал Зауби от парламентарната комисия по въпросите на семействата на жертвите и ранените във войната.

"Това няма да е само един монумент. Ще положим усилия да бъдат наречени с имената на загинали хора от Русия улици в сирийски градове, площади и централни паркове в различни провинции на Сирия", допълва Зауби.

На свой ред държавният секретар на САЩ Майк Помпейо предупреди, че страната му няма да финансира възстановяването на Сирия, докато иранските сили и частите, подкрепяни от Иран (Хизбула - б.р.), не я напуснат окончателно. Американският топ дипломат заяви, че правителството на Тръмп иска политическо и мирно уреждане на конфликта в Сирия, както и "изтегляне от Сирия на иранските сили или на тези, подкрепяни от Иран".

"Бяхме ясни: ако Сирия не гарантира пълното изтегляне на подкрепяните от Иран сили, тя няма да получи и един долар от САЩ за възстановяване", заяви вчера Помпейо в реч във Вашингтон пред Еврейския институт за национална сигурност на Америка, цитиран от АФП и БТА.