Там в събота имаше безредици и стълкновения между ултрадесни активисти и техни противници и беше обявено извънредно положение.

Говорителката на Университетския медицински център на Вирджиния Анджела Тейлър потвърди смъртния случай пред Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

"Сърцето ми се къса, защото тук бе загубен човешки живот", каза по-рано кметът на града в "Туитър", без да даде подробности.

Според очевидци колата се е врязала в хора, протестиращи срещу митинга, организиран от бели националисти, които са против решението на властите в Шарлотсвил да премахнат паметник на генерала от Конфедерацията Робърт Лий.

Водачът на автомобила е задържан от полицията, каза щатският секретар по обществената безопасност Брайън Моран, цитиран от Асошиейтед прес. Моран не каза името на мъжа.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп осъди тази "ненадмината проява на омраза, фанатизъм и насилие от всички страни" и призова за "бързо възстановяване на закона и реда и за защита на невинните човешки животи".

Той направи този коментар на церемония по подписването на законопроект в своя голф клуб в Ню Джърси, където е на работна ваканция.

По-късно двама души са загинали при катастрофа на полицейски хеликоптер в гориста местност близо до град Шарлотсвил, съобщи полицията на щата на своята страница във "Фейсбук", предаде ТАСС.

"Полицията на щата Вирджиния разследва катастрофа на хеликоптер в окръг Албемарл. Малко преди 5 часа следобед днес (12 август), хеликоптер се е разбил в гориста местност край резиденция в Олд фарм роуд. Потвърдено е, че има двама загинали", се казва в изявлението.

В него се уточнява, че при падането на вертолета няма пострадали хора на земята.