Общо девет души бяха осъдени по делото за убийството на журналиста от арменски произход Хрант Динк, който бе застрелян на улицата в Истанбул на 19 януари 2007 г., предаде за БТА Нахиде Дениз.

Хрант Динк бе главен редактор на издавания на арменски език в Истанбул вестник "Агос" и колумнист в турския вестник "Биргюн".

След продължилото 12 години съдебно дело, съдебен състав от 14-и Съд за тежки престъпления в Истанбул произнесе присъдите. Ерхан Тунджел, който е прекият обвиняем за извършване на убийството, бе осъден на 99,5 години затвор - 18 години за убийството, две години и шест месеца за участие в престъпна група, и 79 години за участие в бомбен атентат в град Трабзон. Две години след убийството на Хрант Динк Ерхан Тунджел бе задържан по обвинение за извършване на бомбено нападение в ресторант на МакДоналдс в Трабзон, но след това бе пуснат. Помагачите му Ясин Хаял и Огюн Самаст получиха присъди съответно 7,5 години за Хаял и 2,5 години за Самаст.

Главният обвиняем Ерхан Тунджел присъстваше на съдебното заседание, а другите двама се включиха с конферентна връзка от затвора.

Хрант Динк, виден интелектуалец с либерални възгледи, който се обявяваше за помирение между Турция и Армения, приживе често бе обект на нападки от националистическите среди.

Убийството, което бе извършено на централна улица в Истанбул, разтърси обществеността и предизвика бурни протести срещу турските власти. На погребението му, на което се стекоха около 100 хиляди души, скандираха "Всички сме арменци". Погребението се превърна в грандиозна проява на солидарност и протест срещу убийците и средите, които стоят зад него.

По време на съдебния процес, иницииран от семейството на Хрант Динк, се установи, че въпреки настоятелните искания за защита и признаци за реална заплаха, властите в Истанбул не са осигурили охрана на журналиста.

Тогавашният директор на Дирекцията по сигурността Джелалеттин Джеррах по-късно бе изпратен в провинцията и впоследствие бе пенсиониран.

Десетки хиляди хора се стекоха по улиците на Истанбул за погребението на убития Хрант Динк на 23 януари 2007 г.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Адвокатът на семейството Хакан Бакърджъоглу пледира, че "убийството е било планирано и извършено от престъпна група от фашизирани елементи, което се доказа по време на процеса". Адвокатът каза, че убийството на Хрант Динк носи почерка на расистки изяви, както и че отговорни личности по онова време са се опитали да скрият извършителите. Адвокатът припомни и показа пред съда снимки, на които извършителите на убийството на Хрант Динк са заснети заедно с полицаи в Трабзон с турското знаме в ръце.

Турски интелектуалци всяка година в деня на убийството на Хрант Динк и годишнината от рождението му провеждат инициативи с искания за разкриване на всички подстрекатели на престъплението, както и за най-строги наказания за извършителите.

Под натиска на обществеността делото за убийството на Хрант Динк бе отделено от това за нападението в ресторанта на МакДоналдс,което се приписва на същата група.