Турция ще трябва да изплати обезщетение в размер на около 133 хил. евро на близките на убития журналист, предаде БНР.

Приживе Динк много пъти е бил атакуван в Турция заради думите и статиите му във връзка с клането на арменците в началото на ХХ век, което според него е геноцид.

Според решението на европейските съдии, Турция е виновна в нарушение на т. 2-ра, 3-та и 10-а на Хартата за човешките права, отнасящи се до правото на живот и на свободата на мисълта и изказванията.

Семейството на убития журналист в исковата си молба до Страсбург бе обвинило турската държава, че не го е защитила, въпреки отправените неведнъж заплахи за живота му, а също и за извършени процедурни нарушения при разглеждането на делото в турския съд.

Неотдавна турският президент Абдуллах Гюл заяви пред медиите, че турската държава не е взела необходимите мерки за опазването на живота на Хрант Динк. Анкара положи много усилия, за да не допусне осъждането в Страсбург. Външният министър Ахмед Давутоглу заяви, че “Турция ще предприеме стъпки, за да реши казуса според нормите на съвременното и международното право“, но усилията останаха без резултат.

Турция е на второ място по брой на заведени дела в Страсбург след Русия. Според турските източници към момента около 13 хиляди броя дела от Турция чакат за разглеждане, а от 2004 година досега страната е била осъдена да заплати над 100 млн. турски лири обезщетения на осъдени турски граждани.