Сред сменените е министърът за Европейския съюз Егемен Багъш, който според медиите е сред замесените в корупционния скандал, но не е подал оставка. Той до момента не е обект на съдебно преследване. Багъш е заменен от досегашния депутат от управляващата Партия за справедливостта и развитието Мевлут Чавушоглу.

Преди дни министрите на вътрешните работи и на икономиката на Турция - Муаммер Гюлер и Зафер Чаглаян подадоха оставки заради мащабния корупционен скандал, разтърсил страната. 24-ма души, сред които синовете на Чаглаян и Гюлер, а също така бизнесмени и генералният директор на държавната банка "Халкбанк", бяха обвинени и изпратени в предварителния арест в рамките на антикорупционната операция срещу висши политици и служители, близки до кабинета на Реджеп Ердоган.

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган заяви пред група журналисти, че зад операцията на истанбулската прокуратура и полиция срещу корупционни практики и рушветчийство прозира заговор срещу Турция, а истинската цел на този заговор е лично той, съобщи телевизионният канал NTV. „Взеха на прицел моя син; навъртайки се около него, искат да достигнат и до мен”, посочи още турският премиер.


Сред другите сменени министри са тези на вътрешните работи Муаммер Гюлер, икономиката Мехмет Зафер Чаглаян и околната среда Ердоган Байрактар, които вече подадоха оставка по-рано днес, а синовете им са задържани в рамките на разследване за подкупи и корупция. Те са заменени от Ефкан Ала (вътрешни работи), който досега бе помощник държавен секретар към канцеларията на премиера и от депутатите Нихат Зейбекчъ (икономика) и Идрис Гюллючъ (околна среда).

Както бе планирано още преди избухването на скандала, министрите на правосъдието Садуллах Ергин, семейството и социалната политика Фатма Шахин и транспорта, мореплаването и съобщенията Бинали Йълдъръм, които се кандидатират на местните избори през март догодина, също са заменени.