Напрежението между двете страни нарасна около присъствието на турски войници на иракска територия и стремежа на турския президент Реджеп Тайип Ердоган да играе активна роля в иракския град Мосул, посочва ДПА.

Ердоган подразни иракчаните, като каза, че на шиитите не трябва да се позволява да живеят в Мосул в Северен Ирак, след като градът бъде освободен от "Ислямска държава", която контролира ключовото населено място от 2014 година.

Вчера иракският парламент прие резолюция, с която остро осъди турското военно присъствие в страната и призова за бързо изтегляне.

Парламентът отхвърли изявлението на Ердоган като "подмолно и предизвикващо разделение" и предложи преразглеждане на всички връзки с Турция.

"След като Мосул бъде спасен от ДАЕШ (т.е. ИДИЛ), само сунитски араби, тюркмени и сунитски кюрди трябва да останат там", бе цитиран да казва Ердоган.

Правителството в Багдад е доминирано от шиити, а Турция изрази тревога заради това, че армията получава подкрепа от шиитски милиции в борбата против "Ислямска държава".

Политици в автономния кюрдски регион в Северен Ирак също са изразили тревога от турското военно присъствие.

Турция твърди, че поддържа войници в Ирак, за да обучават местните сили. В събота турският парламент прие резолюция, с която удължи мандата, разрешаващ на армията да осъществява трансгранични операции в Ирак и Сирия.

"Турското военно присъствие в Ирак е насочено към стабилност във време, в което страната е дълбоко разделена", заяви днес турският вицепремиер Нуман Куртулмуш, цитиран от Ройтерс. Според него Турция няма намерение да бъде окупационна сила.

Турските сили в лагера Башика в Северен Ирак се намират там по покана на президента на Иракски Кюрдистан Масуд Барзани, за да обучават местните сили, каза Куртулмуш.
"Турция няма да позволи това да се превръща в тема на дебат", посочи вицепремиерът пред журналисти.

Скокът в напрежението е свързан и с наближаващата операция за прогонване на джихадистите от Мосул и със споровете за следвоенното устройство на етнически разнородния район.

Операцията против "Ислямска държава" може да започне след 20 октомври, пише днес турският в. "Хабертюрк", цитиран от ТАСС.

Позовавайки се на източник от турското правителство, вестникът съобщава, че Анкара ще участва с 5 хиляди бойци от кюрдските формирования пешмерга, подготвени от нейни инструктори.

Турският министър на отбраната Фикри Ъшък е потвърдил, че турската армия ще помага в кампанията.
"Ние задължително ще участваме в мосулската операция", казал министърът, без да съобщи подробности.

"Хабертюрк" напомня, че за такава намеса на Турция е необходимо решение на ООН, искане от властите в Ирак или включване в международната коалиция.

Официален Багдад вчера заяви, че е против турското участие в операцията за освобождаване на Мосул и настоя турците да напуснат лагера в Башика.

В създалата се ситуация Турция може да вземе участие в операцията със съгласието на лидера на регионалната администрация на Иракски Кюрдистан, пише обаче "Хабертюрк".