Това е казала самата Меркел пред водача на парламентарната група на Християндемократическата партия.

Смисълът на изявлението й за приетия през юни документ е, че тя не смята да отстъпи пред натиска на днешна Турция, която вижда по свой начин масовите убийства преди век.

Лидерът на християндемократите в Бундестага Фолкер Каудер каза пред партийни членове, че е разговарял с Меркел, която е изложила пред него позицията си по въпроса. Тя напомнила, че е подкрепила резолюцията на партийно заседание преди гласуването в парламента, на което не е присъствала.

На гласуването не са присъствали също вицепремиерът Зигмар Габриел и външният министър Франк-Валтер Щайнмайер, които са социалдемократи.

Щайнмайер отново заяви днес, че признаването на арменския геноцид от Бундестага не ангажира правителството, предаде Франс прес.

За Анкара отричането на престъплението от 1915-1923 г. е държавна политика и след гласуването на резолюцията турско-германските отношения рязко се влошиха.

В последно време спорът се съживи около настояването на Берлин депутати от Бундестага да бъдат допуснати на посещение в базата Инджирлик в Турция и да се срещнат с германските воено служещи там.

Анкара упорито отказва такъв достъп на съюзника си в НАТО и даде да се разбере, че той зависи от германското мнение по въпроса за геноцида.