Чавушоглу  изтъкна, че евросъюзът ще остане "непълен", докато Анкара не се присъедини към него.

В изказване на годишната конференция в Анкара на турските посланици Чавушоглу призова ЕС да отвори нови глави в преговорите с Турция, "като премахне изкуствените пречки за присъединяване" на страната.

Той изтъкна още, че Турция очаква незабавно въвеждане на визова либерализация, която да даде възможност на турските граждани да пътуват свободно в Шенгенското пространство.

Ние сме играли важна роля в миналото на Европа и ще го правим и в бъдеще. Една Европа без Турция е непълна, посочи той.

Отношенията между ЕС и Анкара са обтегнати след опита за преврат в Турция през юли и последвалите репресии.
Според ЕС Турция все още не е изпълнила всички критерии за отпадане на визите за нейни граждани при пътувания в Шенгенското пространство, докато споразумението за миграцията ЕС-Турция, сключено през март, предвиждаше ускоряване на процеса за визова либерализация, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

Същевременно Европейският парламент гласува на 24 ноември резолюция, която няма задължителен характер, в която настоява за временно замразяване на преговорите за присъединяване на Турция към ЕС.
Президентът Реджеп Тайип Ердоган остро критикува резолюцията и заплаши да пусне отново мигрантите да преминават към Европа.

Мнозинството от страните от ЕС се обявиха срещу замразяване на преговорите с Турция, но председателството на Съвета на ЕС обяви на 13 декември, че при сегашните обстоятелства отварянето на нови глави в преговорите не се предвижда.

Чавушоглу заяви още днес, че Турция очаква по-добри отношения със САЩ след встъпването в длъжност на новоизбрания президент Доналд Тръмп.

Отношенията между двете страни са затруднени от месеци от разногласия по въпроса за сирийските кюрдски милиции Сили за защита на народа, които Анкара разглежда като терористична групировка, свързана с Кюрдската работническа партия /ПКК/, а Вашингтон вижда в тях съюзник в борбата срещу "Ислямска държава".

Ние вярваме, че САЩ няма да продължат да допускат същите грешки като в миналото, каза Чавушоглу.