Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че Турция е готова да изпрати войници в Либия, за да подкрепи либийското правителство на националното съгласие на Файез ел Сарадж в съответствие с подписано наскоро споразумение между двете страни, предаде АФП, на която се позова БТА.

Ако Либия отправи подобно искане, ние можем да изпратим нашите военнослужещи, още повече, че ние сме сключили военно споразумение, посочи Ердоган.

Споразумението за сътрудничество във военната област и сигурността бе подписано на 27 ноември по време на среща в Истанбул между Ердоган и Сарадж. Според Анкара този протокол е "по-широка версия" на вече съществуващо рамково споразумение за военно сътрудничество между двете страни и "засилва връзките между" двете армии.

От началото на седмицата Ердоган вече два пъти заявява готовността на Анкара да изпрати свои военни в Либия, ако подобно искане бъде отправено от правителството в Триполи. По думите на турския президент неговата страна няма да иска разрешение по този въпрос от никого и е готова да окаже всякаква подкрепа на Либия.

Как ще реагират арабските нации

Арабската лига трябва да приложи положенията на договора за съвместна отбрана на страните членки в отговор на заплахата от военно нахлуване на Турция в Либия, е заявил днес председателят на комисията по отбрана и национална сигурност на либийския парламент Талял ал Махюб, предаде ТАСС, като се позовава на новинарския портал "Афригейтнюз".

Ние осъждаме изявлението на президента на Турция Тайип Ердоган за изпращане на негови войски на либийска територия, посочи Махюб. Искаме от Лигата да задейства договора за колективна арабска отбрана, разглеждайки Либия в качеството на страна член на организацията, каза той.

Искаме Арабската лига спешно да проведе заседание, за да противостои на нахлуване на Турция, заяви Махюб. По думите му либийската армия трябва, в случай на поява на турски войски в пределите на териториалните води, въздушното пространство и сухопътните граници на страната, да ги атакува.

Всеки обект или място, използвано за военни цели от турската страна, се явява законна цел на либийските арабски въоръжени сили, подчерта Махюб.

Кой какво управлява и срещу кого воюва в Либия

В момента в Либия паралелно съществуват два органа на изпълнителната власт - международно признатото и заседаващо в Триполи Правителство на националното съгласие на Файез ел Сарадж и временният кабинет на Абдула Абдуррахман ат Тани, действащ в Източна Либия съвместно с парламента и поддържан от Либийската национална армия на фелдмаршал Халифа Хафтар.

Хафтар обяви на 4 април началото на офанзивата на ЛНА срещу Триполи с цел ликвидиране на окопалите се там терористични групировки. В отговор лоялните на правителството на Сарадж военизирани формирования започнаха операция "Вулкан на гнева" срещу силите на Хафтар. Продължаващите до днес боеве доведоха да гибелта на стотици хора и разрушаването на важни инфраструктурни обекти, а хиляди жители бяха принудени да напуснат домовете си.

Файез ел Сарадж е подкрепян от Турция и от Катар. Италия - бивша колониална сила в Либия, изглежда, че също го подкрепя.

Неговият съперник Халифа Хафтар - силният човек в източната част на страната, се ползва от своя страна с подкрепата на Египет и на Обединените арабски емирства и с поне политическа подкрепа от САЩ и Русия. Франция бе обвинявана, че му отдава предпочитание, което тя отрича.

Има ли руски наемници в Либия

Ердоган заяви днес, че силите на Хафтар се възползват също от подкрепата на една руска компания в сферата на сигурността, която се казва "Вагнер". "Тази компания е изпратила служители на място", добави той.

Ердоган изглежда, че вярва на информации в печата, опровергани от Москва, за присъствие на руски наемници в Либия, посочва агенцията.

Американският в."Ню Йорк таймс" съобщи в началото на ноември за разполагане в Либия на близо 200 наемници на руската частна компания в сферата на сигурността "Вагнер".

Какво подписаха Турция и Либия

Освен споразумението за военно сътрудничество, Турция и либийското правителство на националното съгласие подписаха на 27 ноември споразумение за разграничаване на морските пространства, което дава възможност на Анкара да упражнява права върху обширни зони от Източното Средиземноморие, за които претендират други страни, най-вече Гърция.

Ердоган заяви в понеделник вечерта, че в съответствие с това споразумение Турция и Либия могат да извършват съвместни сондажни дейности във водите край Кипър - в зона, която крие значителни залежи на природен газ.

Гърция призова днес ООН да осъди това споразумение, което тя определя като вреден фактор за мира и стабилността в района.