Гърция ще направи всичко възможно меморандумът за морските зони между Турция и Либия да не влезе в сила. Това заяви днес премиерът Кириакос Мицотакис, който информира депутатите в парламента за резултатите от неговата среща с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в кулоарите на срещата на върха на НАТО в Лондон по-рано през седмицата, предаде ТАСС и БТА.

Мицотакис каза, че две изключително важни теми са доминирали на разговора му с Ердоган: миграционните потоци и това, че "Турция не спазва задълженията си по споразумението, което е подписала с ЕС" и "агресивната политика на Турция, която след незаконните действия в изключителната икономическа зона на Република Кипър, сега се разпространява и към други райони на Средиземно море".

Гръцкият премиер заяви, че документът, който Турция подписа с Либия за морските зони, е "недействителен" и отбеляза, че тази инициатива се оспорва активно и в самата Либия.

"Текстовете, на които се позовава Анкара за морските зони, нямат правна сила и ще бъдат анулирани, не само защото не зачитат географията и историята, заличавайки от картата гръцки острови, но и заради това, че те ще доведат Турция до безпрецедентна дипломатическа изолация", заяви Мицотакис.

Гръцкият премиер припомни, че САЩ, Русия, ЕС, Египет и Израел осъдиха позицията на Турция след подписването на меморандума. "Даже в рамките на НАТО, която винаги се е държала на еднакво разстояние в нашите разногласия с Турция, влиятелни страни подложиха на критика позицията на Турция", каза Мицотакис и даде пример с президента на Франция Еманюел Макрон.

"Ние се подготвяме също за следващите стъпки. Въпреки че вчера в парламента на Турция те потвърдиха документа, които сами написаха за себе си и сами подписаха, тази хартия няма да бъде призната от никого и тя не означава нищо", посочи Мицотакис.

Гръцкият премиер каза, че либийският посланик в Атина се връща в своята страна (след като днес бе обявен за персона нон грата - бел. ред.), а председателят на либийския парламент ще посети Гърция следващата седмица. "Това е много важно събитие, доколкото председателят на Камарата на представителите на Либия вече изрази пред ООН категорично несъгласие със споразумението, подписано от премиера на Либия и президента на Турция", каза Мицотакис. Той отбеляза още, че в Либия няма устойчиво правителство, което би могло да ратифицира въпросното споразумение.

Гръцкото външно министерство по-рано днес определи като "незаконен" опита за разграничаване на морските пространства между Турция и Либия съгласно подписаното споразумение. Външният министър Никос Дендиас посочи, че координатите в споразумението между Анкара и Триполи, което беше публикувано на страницата на турския парламент, потвърждават, че спогодбата представлява грубо нарушение на международното морско право и на суверенните права на Гърция и други държави.