Турската армия няма да напусне Сирия преди войските на останалите страни да са се изтеглили от разкъсваната от война страна, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, като подчерта, че Турция е изправена пред рискове за сигурността си, тъй като има обща граница със Сирия, съобщи в. "Хюриет дейли нюз", цитиран от БТА.

Ердоган добави, че САЩ и Русия не са спазили думата си и в зоната, от която е трябвало да се изтеглят, все още се намират кюрдски бойци.

"Няма да спрем преди и последният терорист да е напуснал региона. Това е едно измерение на въпроса. Второ, ние няма да си тръгнем, преди да са напуснали останалите страни. Ние сме от полза за единството и солидарността на Сирия. Ние никога не сме искали разединението й", заяви Ердоган пред журналисти. Така той отговори на въпрос дали турската операция "Извор на мира" в Северна Сирия ще продължи.

Ако останалите страни, които са разположили свои сили там, също защитават целостта на Сирия, "те трябва да докажат това", добави Ердоган, като отбеляза, че другите страни дори нямат обща граница със Сирия. "Нито Русия, нито САЩ, нито Иран", подчерта той.

Лидерите на Великобритания, Германия, Турция и Франция ще проведат среща, посветена на Сирия по време на срещата на върха на страните от НАТО на 3 и 4 декември в Лондон. Това съобщи Ибрахим Калън, съветник и говорител на турския президент след разговор с делегации от трите страни в Истанбул.

Ердоган заяви, че ще постави "открито и ясно" редица въпроси, относно ситуацията в Сирия на тази среща. Той направи коментара си на връщане от посещение в Унгария пред турски журналисти на борда на президентския самолет, предаде БНР.