Хора от вътрешния кръг на убития лидер на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади се опитват да влязат в Турция от Сирия, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Асошиейтед прес и БТА.

По думите на президента броят на хората, заловени от Турция, които имат семейни връзки с Багдади, "доближава двуцифрено число".

"Целият близък кръг на Багдади се е насочил към нашата страна и тези хора търсят начини да се установят в нашата страна или да дойдат в нашата страна", каза пред репортери Ердоган.

В същото изказване той посочи, че турските сили за сигурност са задържали в Сирия дете, за което чрез ДНК-анализ е потвърдено, че е на убития миналия месец при операция на САЩ лидер на "Ислямска държава".

През последните дни стана известно, че Турция държи също по-голямата сестра на Багдади, негова съпруга и негов зет.

В същото време президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган заяви, че САЩ не изпълняват обещанието си да изтеглят кюрдските въоръжение формирования от 30-километровата зона за сигурност в Северна Сирия.

"Докато разговаряме тук, тези, които ни обещаха, че кюрдските формирования ще се изтеглят в рамките на 120 часа, не го изпълняват", заяви турският лидер на пресконференция, визирайки крайния срок от споразумението между Вашингтон и Анкара от миналия месец.