Турция си запазва правото да предприеме нова операция срещу сирийските кюрдски Сили за защита на народа, ако те не се изтеглят на 30 км от сирийската граница, заяви президентът на Турция Реджеп Ердоган. Той допълни, че руско-турските патрули в Североизточна Сирия започват в петък.

Съгласно постигнатото в Сочи на 22 октомври споразумение между Анкара и Москва се очакваше съвместните патрули в Сирия да започнат в дълбочина от 10 км от зоната с ширина 30 км по протежение на турско-сирийската граница, от която кюрдските въоръжени формирования се изтеглиха. 150-часовият срок за изтегляне на кюрдските милиции изтече вчера в 17 часа българско време.

"Ще продължим патрулирането на седем километра южно от границата ни. Ако се наложи ще разширим територията на зоната за сигурност", добави държавният глава. Той е категоричен, че въоръжените групи не са напуснали зоната, въпреки уверенията на Москва. 

По думите му „в скоро време“ Турция ще започне „нова борба“ с тероризма, но не уточни какво има предвид. Според турски медии може да става дума за искането на Турция да бъде предаден сирийският кюрдски командир Мазлум Кобани. Ердоган заяви, че съдбата на терористите, изтеглили се отвъд зоната за сигурност с ширина 30 км, ще бъде същата като на другите. Той съобщи, че по турски данни при операцията са били „неутрализирани около 900 терористи“. Според него град Кобани също трябва да бъде поставен под турски контрол.

При турската операция в Северна Сирия са били овладени около 4200 кв. км, съобщи Ердоган. Той отново заклейми подкрепата на европейски страни за кюрдските въоръжени формирования в Сирия, които Анкара смята за терористи заради връзките им с нелегалната ПКК. По думите му те правят грешка, която ще осъзнаят, когато по улиците им започнат да избухват бомби.

Според него „терористичната змия“, която тези страни хранят, ще се обърне и ще ги ухапе.

Конгресът прие с голямо мнозинство и предложението, което призовава президента на страната Доналд Тръмп да наложи санкции на Анкара заради военната ѝ операция в Северна Сирия.

В отговор Турция заяви, че възнамерява да върне най-малко два милиона бежанци в Северна Сирия, където Анкара проведе трансграничната операция "Извор на мира". Това каза министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу на съвместна пресконференция с руския външен министър Сергей Лавров и иранския Мохамад Джавад Зариф, предаде ТАСС.

"Имаме за цел връщането на бежанците и това връщане трябва да бъде безопасно и да се осъществява в съответствие с нормите на международното право, а също в координация със структурите на ООН", уточни той. Смятаме, че на териториите, които сега са освободени от терористи, могат да се върнат два милиона бежанци, каза Чавушоглу.