Турският президент Реджеп Тайип Ердоган даде сигнал за предстояща "нова ера в борбата с тероризма", пише днес турският в. "Йени шафак". Президентът обърна внимание, че някои страни откриват и премахват терористи, които разглеждат като заплаха за собствената си национална сигурност, независимо от това къде те се намират.

"Щом е така, това значи, че приемат, че и Турция има същото право. Това включва и терористи, с които те се ръкостискат. Дай Боже, в скоро време да имаме добри новини за нашия народ по този въпрос", каза Ердоган, цитиран от БТА.

Това изказване на турския президент пред парламентарната група на неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) предизвика интереса на журналистите, които отправиха към него въпроса дали тази "хубава новина" се отнася до евентуално връщане в Турция на Мазлум Кобани, командир в ръководените от кюрдите Сирийски демократични сили (СДС), смятан от Анкара за терорист.

"Защо бързате? Предупреждава ли се за такива неща? Да не би Америка да предупреди, когато дойде?", запита Ердоган.

Мазлум Кобани предизвика напрежение между Анкара и Вашингтон, след като стана известно, че се подготвя посещение на командира на кюрдските бойци в САЩ с цел да бъде обсъдена ситуацията в Сирия. Анкара остро възрази срещу това, че САЩ се отнасят към Кобани като към "легитимна политическа фигура". В Турция той е включен в списъка на най-издирваните терористи, а за залавянето му е определена награда от четири милиона турски лири.

Вестниците "Стар", "Тюркие" и "Йени акит" извеждат друг акцент от изказването на Ердоган, който е заявил още, че зоната за сигурност в Сирия, при необходимост, може да бъде разширена и да навлезе на повече от 32 км в сирийска територия.

"Казват ни: Какво ще стане с терористите отвъд тези 32 километра (дълбочината на договорената зона за сигурност в Северна Сирия)? Това, което ще стане с другите, това ще се случи и на тях. Ще бъдат прочистени всички, до последния терорист", каза Ердоган, цитиран от в. "Тюркие".

"Операцията продължава до прочистването и на последния терорист", цитира думите му днес и турският в. "Стар". "Няма да ни отклонят от пътя със заплахи, шантаж и подли игри. Питат Турция колко дълго ще остане. А аз им казвам: А вие кога си тръгвате", посочи още президентът.

Под заглавие "Най-голямата криза на "съюза", в. "Карар" пише за създалото се дълбоко напрежение между Турция и САЩ, след като Камарата на представителите в американския Конгрес прие проектозакон, предвиждащ налагане на санкции на Турция заради операция "Извор на мира" в Североизточна Сирия, и резолюция, определяща събитията от 1915 г. като "геноцид". Според вестника "тези опити за сплашване са открехнали вратата за най-дълбоката криза в историята на двустранните отношения" и за да им се противостои, трябва да бъдат впрегнати всички усилия на дипломацията.

Турският президент коментира решението за арменския геноцид като проява на "опортюнизъм" в момент, когато в общественото мнение в САЩ властва антитурска атмосфера. Той отхвърли и проектозакона със санкциите, който по думите му се основава на "твърдения, лансирани на пазарите от ФЕТО".

Лидерът на основната опозиционна сила в страната - Народнорепубликанската партия (НРП) - Кемал Кълъчдароглу също отхвърли категорично резолюцията за арменския геноцид, която според него представлява акт на отмъщение заради това, че Анкара не се е съобразила с исканията на САЩ от нея. "Не приемам и не смятам за правилно това. Тревожи ни неприятелския към Турция подход, проявяван от политиците на САЩ", заяви той.