Комисията по външни работи в турския парламент одобри на заседание днес протокола за присъединяване на Швеция към НАТО, съобщи телевизия ТРТ Хабер, цитирана от БТА.

Предстои документът да бъде внесен за гласуване в парламента на Турция, който има последната дума за членството на скандинавската страна в алианса. Датата на гласуването му все още не е известна.

Ръководителят на Комисията по външни работи в турския парламент заяви, че не трябва да се очаква бързо гласуване на кандидатурата на Швеция за присъединяване към НАТО в пълния състав на парламента. Говорейки пред журналисти в парламента, след като комисията одобри протокола - първата стъпка към постигане на парламентарна ратификация - председателят на комисията Фуат Октай заяви, че сега предстои председателят на парламента да определи датата за финалния вот от пълния състав на парламента.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приветства одобрението от комисията. В своето изявление той подчерта, че разчита на Анкара и Будапеща "да завършат ратификациите си възможно най-скоро", добавяйки, че членството на Швеция ще направи Алианса "по-силен".

Шведският външен министър Тобиас Билстрьом също приветства решението на външната комисия на турския парламент, като каза, че Стокхолм "очаква с нетърпение" да стане член на НАТО.

Комисията по външни работи на турския парламент възобнови днес обсъждането на кандидатурата на Швеция за присъединяване към НАТО дни след като турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвърза молбата на Стокхолм с получаване на одобрение от САЩ на искането Турция да закупи изтребители F-16, предаде по-рано днес Асошиейтед прес.

Турция, която е членка на НАТО, оттегли възражението си срещу присъединяването на Швеция към алианса през юли, но оттогава процесът на ратификация в парламента беше в застой. Турция обвинява Швеция, че не приема достатъчно сериозно турските опасенията за сигурността, включително борбата й срещу кюрдските бойци и други групировки, които Анкара смята за заплаха за сигурността си.

Процесът по ратификация на протокола за присъединяване на Швеция в Меджлиса започна през октомври. Първото заседание на Комисията по външни работи за обсъждане по протокола беше на 16 ноември, но вземането на решение беше отложено за по-късно.

Швеция и Финландия решиха да подадат молба за членство в НАТО след началото на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г. Финландия се присъедини към алианса през април, но Швеция все още чака да стане официален член.