Унгарският премиер и парламент не искат да са последните, които ще одобрят присъединяването на Швеция към НАТО. Досега Виктор Орбан беше против това и демонстрираше лоялност към турския президент Реджеп Ердоган. Той обаче се съгласи на компромис на срещата на върха на НАТО във Вилнюс, припомня АРД.

Беше ясно, че това ще се случи, продължава изданието. Още в началото на юли Орбан заяви пред австрийския канцлер Карл Нехамер, че е съгласен да пусне Швеция в НАТО. Трябвало само парламентът да ратифицира решението. В Унгария съгласието на парламента обаче изобщо не е препятствие, тъй като има много примери за това как парламентът за една нощ е приемал закони по волята на Орбан.

След обрата във Вилнюс обаче Орбан е притиснат до стената да действа бързо. Освен всичко друго опозиционната партия Моментум вече е поискала извънредно заседание на парламента за ратифицирането на членството на Швеция в НАТО, уточнява АРД. А за Орбан е недопустимо опозицията да определя дневния ред.

Опит за изравняване на резултата

Колебанието по този въпрос добре показва начина, по който Орбан мисли и се държи. Мотивите му да отказва на шведите нямат нищо общо с отбраната. Той беше ядосан, че Швеция критикуваше дефицитите на Унгария по отношение на правовата държава и свободата на словото, както и задържането на европейските средства, припомня АРД.

Европейският съюз замрази милиарди евро, предназначени за Унгария, по подозрения в корупция. Когато Швеция пое ротационното председателство на Евросъюза през първата половина на 2023 година, Орбан видя добра възможност да изравни резултата. Водеше се от един девиз: ако блокирате парите ми, аз ще блокирам присъединяването ви към НАТО.

Блокирането на Швеция най-вече вреди на ЕС, пише АРД. Когато има възможност, Орбан винаги предпочита да не е съгласен.

Враг на Европейския съюз?

Европейският съюз е любимият враг на Орбан. В Унгария той при всяка удобна възможност представя Брюксел като най-голямото зло. Правителството отново и отново призовава за референдуми, в които гражданите да изказват мнението си по европейски въпроси. Тези референдуми обаче нямат никаква стойност.

Когато унгарският премиер Орбан, австрийският канцлер Нехамер и сръбският президент Александър Вучич се срещнаха неотдавна във Виена, за да говорят за миграцията, Петер Филцмайер, политолог от Дунавския университет в Кремс, я оцени като съвместно търсене на външни "вражески образи" на държави със сериозни вътрешни проблеми.

Един от тези "врагове" е Европейският съюз. Според Филцмайер декларацията за борба с нелегалната миграция е "абсурдна", защото никой не одобрява нелегалната миграция така или иначе. Това "доста безсрамно" смесва въпросите за миграцията и убежището, пише АРД.

Пример за ултраконсерваторите

Сред консервативните популисти Виктор Орбан се ползва с репутацията на ключов играч. Миналата година той произнесе основната реч в Тексас на Конференцията за консервативно политическо действие - среща на убедени консерватори националисти, припомня АРД. Тогава Доналд Тръмп го похвали възторжено.

Мнозина възприемат Орбан като човек, който се бори за консервативните ценности в Европа, особено за традиционния семеен модел. Фактът, че той насърчава семействата с пари от данъци и изключва хората с различна сексуална ориентация, се харесва на ултраконсерваторите.

Лексиката на Орбан често е войнствена. Миналата година той се изказа срещу "упадъчните западни държави" от ЕС, които толерират твърде много имигранти и допускат упадъка на тяхната култура. Унгария не иска да е мултиетническа, не иска "хора със смесени раси", каза Орбан в Летния университет за унгарското малцинство в Тушваньош, Румъния.

Орбан укрепва властта си

В собствената си страна Орбан прави всичко възможно, за да утвърди политическите си убеждения и политическата си система в обществото. Селското население до голяма степен го следва, включително и защото апаратът на Орбан контролира почти 80% от медиите, обяснява АРД.

През пролетта стана известно, че будапещенският колеж "Матяш Корвин", който е смятан за кадрово училище на Орбан, е придобил частен университет във Виена. Новият собственик иска да го превърне в академия за консервативния елит.

Освен това миналия месец фондацията към колежа придоби едно от най-големите унгарски книгоиздателства, пише АРД. Проправителствената интернет платформа "Унгария днес" оцени критиките към тази сделка като "напълно предвидим международен скандал", подклаждан от "добре познати леви медии", които използват промяната на собствеността "за редовната си антиунгарска пропаганда".

По този начин Орбан продължава да укрепва властта си. Фактът, че му се налага да прави резки промени - както в случая с блокирането на присъединяването на Швеция към НАТО - е част от политическия му стил.

Материалът е публикуван ТУК>>>