Турският президент Реджеп Тайип Ердоган днес е внесъл за разглеждане в парламента протокола за присъединяването на Швеция към НАТО. Това съобщи Дирекцията по комуникации към турското президентство в профила си в социалната мрежа Екс.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган е подписал протокола за присъединяването на Швеция към НАТО и го е внесъл за разглеждане в Меджлиса, се казва в съобщението.

Съгласно процедурата документът първоначално ще бъде разгледан в комисията по външни работи и ако бъде одобрен, ще бъде внесен за гласуване от целия парламент.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг коментира новината с думите, че се надява много скоро Швеция да бъде приета в алианса, предаде Франс прес. "Приветствам изпращането в парламента на Турция на протокола за присъединяване на Швеция към НАТО. Очаквам с нетърпение много скоро да посрещнем Швеция като пълноправен съюзник в НАТО. Това ще направи целия алианс по-силен и по-сигурен", допълни той.

Столтенберг изрази надежда, че дискутирането и гласуването в турския парламент на протокола за Швеция ще бъде бързо, допълва Ройтерс.

На срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли Турция се съгласи да вдигне ветото си върху приемането на Швеция в НАТО, след като Стокхолм обеща на Анкара да не подкрепя организации, които страната смята за терористични, и да ѝ окаже всякакво възможно съдействие по въпроса за евроинтеграцията ѝ.

Швеция промени дългогодишната си политика на неутралитет след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна миналата година. Досега всички членове на НАТО, с изключение на Турция и Унгария, са одобрили присъединяването на скандинавската страна.

В началото на октомври турският вицепрезидент Джевдет Йълмаз подчерта чувствителността в турския парламент по тези въпроси и призова Швеция да предприеме допълнителни конкретни мерки срещу тероризма, за да си осигури подкрепата на Анкара за кандидатурата си за НАТО. Тогава Йълмаз поясни, че одобрението на парламента ще зависи от "реалните конкретни стъпки, предприети срещу терористичните групи или лицата, които открито действат срещу Турция".