Комисията по външни работи на турския парламент днес отложи обсъждането на протокола за присъединяване на Швеция към НАТО, предаде турската телевизия НТВ.

Заседанието бе председателствано от Фуат Октай, председател на комисията. В дневния ред бяха включени няколко международни споразумения и документи, включително протоколът за присъединяването на Швеция към НАТО.

По тези документи не са били взети никакви решения, информира НТВ, цитирана от БТА.

Според информация на телевизията датата на следващото обсъждане ще бъде определена по-нататък.

Преди заседанието на комисията председателят на турския Меджлис Нуман Куртулмуш проведе видеоконферентна среща с председателя на шведския парламент Андреас Норлен. Куртулмуш, който отбеляза, че следи отблизо процеса за присъединяване на Швеция към НАТО, каза, че се надява този процес да приключи възможно най-скоро.

По информация на държавната телевизия ТРТ инициативата за отлагане на обсъждането и гласуването на протокола е била предложена от депутати от управляващата Партия на справедливостта и развитието.

Според тях въпросът за Швеция е "недостатъчно ясен" и "не е достатъчно зрял, за да бъде обсъждан". Поради това те са поискали от комисията да прекрати обсъждането и да го отложи за друга дата, посочва телевизията.

На срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли Турция се съгласи да вдигне ветото си върху приемането на Швеция в НАТО. Швеция обеща на Турция да не подкрепя организации, които Анкара смята за терористични, и да ѝ окаже всякакво възможно съдействие по въпроса за евроинтеграцията ѝ.