Едва съвзел се от шоковата вълна на атентатите от ноември в Париж, международният туризъм във Франция отново понесе тежък удар след масовото убийство на Английската алея в Ница на 14 юли.

След ноември (130 загинали) чужденците избягваха да пътуват до Франция. И макар положението да започна да се нормализира в края на полугодието, посещенията с редовни полети през периода януари - 10 юли намаляха с 5,8% спрямо същия период през 2015 година (минус 11% в Париж, но плюс 1% в провинцията).

Само че след атентата в Ница, при който загинаха 84 души, а 435 бяха ранени и сред много много чужденци, посещенията във Франция със самолет се сринаха с 8,8% между 15 и 23 юли, според данни на компанията ForwardKeys, която анализира над 14 милиона въздушни трансакции в света всеки ден.

Нападението освен това увеличи спада на резервациите за полети до Франция, който достигна в момента -20%.

"Ница заличи ефекта от Европейското първенство по футбол, което премина добре от гледна точка на сигурността, и което отново върна авторитета на Франция", със съжаление посочи пред АФП Фредерик Валету, президент на Регионалния комитет по туризма на Париж Ил дьо Франс.

"А удължаването на извънредното положение не ни прави услуга, продължаваме да сме свидетели на свиване на клиентите, най-вече на американските и азиатските". Въведено след атентатите от 13 ноември, извънредното положение бе удължено с още шест месеца.

През юли тенденцията не е добра, коментира вицепрезидентът на основния хотелиерски синдикат Umih Ерве Бекам.

Петзвездни хотели

Атентатът в Ница доведе до спад на заетостта с 5% до 10% в града и по Лазурния бряг до 22 юли. А за Париж, макар Umih да не посочва данни, "може да се предвиди понижението 20% в хотелиерството и вероятно още по-лошо положение за ресторантьорството".

Когато става дума за 5-звездните хотели и дворци в Париж, клонът "Престиж" на Umih посочва, че от 1 до 13 юли приходът от стая (Revpar, основен показател в хотелиерството) е нараснал с 9% "преди рязко да се понижи след атентата в Ница, достигайки свиване с 45% за 28 юли, например".

"Новото при сегашната ситуация е отдръпването на китайската клиентела от Париж и Франция като цяло. Има дори анулации за планирани събития и конгреси, които досега не бяха засегнати въпреки атентатите в Париж и Брюксел", бие тревога Umih "Престиж".

Масовото убийство на Английската алея изглежда освен това е накарало и някои французи да променят плановете си за ваканцията. "Хората се страхуват да отидат на летището, да се качат на самолет", резюмира Ален дьо Мендоса, президент и главен изпълнителен директор на пътническата агенция Karavel-Promovacances.

Според консултантската група специализирана в сектора туризъм Protourisme, "юли вероятно няма да бъде много добър, но нещата можеха да бъдат още зле", имайки предвид лошите метеорологични условия, които влияят на решенията за пътувания през отпуските, както и стачките, засегнали транспортния сектор.

Последна във време стана стачката на стюардесите и стюардите на френския въздушен превозвач Air France, която ще продължи до вторник, нарушавайки през този уикенд трафика на авиокомпанията. Близо 20% от полетите й бяха анулирани.

* Превод от френски на Румена Вълчева, БТА.