Ръководителят на разузнаването на ЦРУ Дейвид Марлоу заяви, че агенцията възнамерява да си сътрудничи с руснаци, които не са съгласни с войната в Украйна, пише в. "Уолстрийт Джърнал".

Марлоу използва първата си публична поява след встъпването си в длъжност миналата година, за да направи предложение на потенциалните агенти.

"Путин беше в най-добрата си форма в деня преди инвазията, когато все още имаше възможност да окаже натиск върху Украйна, да повлияе на НАТО и да демонстрира, че Русия е мощна сила... Той пропиля всички тези възможности. Търсим по света руснаци, които са толкова отвратени от това, колкото и ние. Защото сме отворени за сътрудничество", каза Марлоу по време на реч в центъра "Хейдън"

"Уолстрийт Джърнал" отбелязва, че изявлението на шефа на разузнаването повтаря изявленията на бивши служители на ЦРУ, които твърдят, че руската инвазия в Украйна е създала благоприятна почва за вербуване на нови агенти сред военните, олигарсите, бизнесмените и всички онези, които са напуснали Русия след началото на войната.

Марлоу, който бе назначен през юни 2021 г. от директора на ЦРУ Уилям Бърнс, владее арабски език и многократно е ръководил задграничните офиси на агенцията, включително в Близкия изток, както и е работил в отдела за Близкия изток в централата на ЦРУ в Лангли, пише изданието.

Ръководителят на британското външно разузнаване MI6 заяви миналото лято, че експулсирането от страна на западноевропейските правителства на стотици руснаци, заподозрени в шпионаж, е довело до сериозно ограничаване на разузнавателните операции на Кремъл.

"Около 400 руски разузнавачи, работещи под дипломатическо прикритие, бяха експулсирани", заяви британски представител на форум за сигурност в Аспен през юли. - "Смятаме, че в Обединеното кралство това вероятно е намалило наполовина способността им да работят и да шпионират за Русия.

Според руското издание РБК между януари и август 2022 г. повече от 550 членове на дипломатически мисии са били върнати в Русия, като някои от тях са били заподозрени в шпионаж. Най-много руски дипломати бяха изгонени от САЩ, България и Полша. В отговор Русия експулсира повече от 300 души.