Директорът на американското Централно разузнавателно управление (ЦРУ) Уилям Бърнс е в Анкара, за да разговаря с колегата си от руското разузнаване Сергей Наришкин и да му предаде послание за последиците, ако Русия използва ядрени оръжия, каза днес служител на Белия дом, цитиран от Ройтерс.

"Той не води никакъв вид преговори. Не обсъжда намирането на решение за войната в Украйна", отбеляза служителят, пожелал да запази анонимност и допълни, че Бърнс ще повдигне и въпроса за задържаните в Русия американци.

За американско-руския контакт в Турция пръв съобщи руският вестник "Комерсант". Изданието се позова на неназован източник, според когото в разговорите в Турция участва Сергей Наришкин, шефът на службата за външно разузнаване на Русия (СВР).

Срещата не е предварително оповестена, а говорителят на Кремъл Дмитрий Песков лаконично потвърди за нея, като уточни, че тя е по искане на американската страна. Според говорител на Белия дом властите в Киев са били предупредена предварително за пътуването на Бърнс до турската столица. 

Според сайта Flightradar24 самолет "Туполев" на руските ВВС е излетял от летище "Внуково" около 8 часа местно време, а три часа и половина по-късно е кацнал на аеропорта в Аннкара.

Отношенията между Вашингтон и Москва са на най-ниското си равнище от десетилетия, откакто през февруари Русия предприе инвазията си в Украйна. Заплахите от страна на руския президент Владимир Путин за използване на ядрено оръжие във войната в Украйна предизвикаха опасения от изостряне на конфликта.

"Бяхме изключително открити относно факта, че разполагаме с канали за комуникация с Русия за овладяване на рисковете, включително на ядрените, както и на тези за стратегическата стабилност", каза представителят на Белия дом и добави, че Украйна е била уведомена предварително за посещението на Бърнс.

По-рано този месец се появи новината, че американският съветник по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан е участвал в поверителни разговори с високопоставени руски официални лица, чиято цел е била избягване на риска от по-широкомащабна война заради Украйна.

От друга страна, Държавният департамент на САЩ съобщи, че скоро ще има среща между представители на Вашингтон и Москва, на която ще бъде обсъдено подновяването на инспекциите по Договора за намаляване на стратегическите нападателни оръжия (известен още като Нов СТАРТ), които бяха прекъснати още преди руската инвазия в Украйна.