Руският президент Владимир Путин сега е изправен пред "необратимо" сложна ситуация на фона на анексирането на територии при продължаващата инвазия в Украйна, заяви бившият шеф на ЦРУ генерал Дейвид Петреъс. Путин "губи" въпреки "знаковите", но "отчаяни" ходове във войната, каза Петреъс в предаване по телевизия Ей Би Си.

"Президентът [Володимир] Зеленски и Украйна са се мобилизирали значително по-добре от Русия", каза Петреъс. "Украйна е набрала, обучила, оборудвала, организирала и използвала силите си несравнимо по-добре от Русия".

Нито анексирането, нито завоалираните ядрени заплахи могат да измъкнат Путин от тази ситуация, смята бившият шеф на ЦРУ.

Запитан дали Русия може да спечели в конфликта си с Украйна, Петреъс казва, че не вижда как: "Не могат. В този момент той [Путин] не може да направи нищо. Той ще продължи да губи на бойното поле", каза Петреъс, посочвайки неотдавнашното отстъпление на Русия от град в анексираните региони (Лиман). Нарастващите санкции са допълнително усложнение за Москва, смята Петреъс.

И дори използването на тактически ядрени оръжия на бойното поле няма да промени това, каза Петреъс. Все пак той заяви, че ядрената заплаха трябва да се приема "сериозно".

На въпрос дали използването на такива оръжия би наложило САЩ да се намесят пряко в конфликта заедно с НАТО.

Петреъс заявява, че в отговор САЩ и съюзниците им от НАТО може да "унищожат всяка руска конвенционална сила, която можем да видим и идентифицираме на бойното поле" в Украйна, Крим, който Русия анексира през 2014 г., и корабите в Черно море.

"Европа ще има тежка зима", казва той. "Ще има много намален поток на природен газ, но те ще се справят с това и не мисля, че ще се пропукат по въпроса за подкрепата за Украйна", смята пенсионираният генерал.