Съществуват големи възможности за разширяване на сътрудничеството и диалога с Русия. Това заявява гръцкият премиер Алексис Ципрас в своя статия, публикувана днес в гръцкия вестник "Ефимерида тон синдактон". В статията Ципрас се спира на въпроси, свързани с неговото посещение вчера в Москва по покана на президента на Русия Владимир Путин, съобщава ТАСС.

Гръцкият премиер посочва, че интересът на Русия към балканския регион на дипломатическо и икономическо равнище е "много голям и желан".

"Ние смятаме, че възможностите за диалог и сътрудничество при взаимно уважение са също големи и трябва да бъдат такива. Особено защото тази визита (на гръцкия премиер в Москва) се осъществява в условията на задълбочаващи се икономически и геополитически противоречия в света, с всички произтичащи последици за мира и сигурността в нашия регион. Затова ние сме длъжни да активизираме нашите усилия за разширяване на сътрудничеството и диалога на двустранно, регионално, европейско и международно равнище", подчертава гръцкият премиер, цитиран от ТАСС и БТА.

Ципрас пише, че след петгодишния период на стагнация, през 2015 г. е било взето решение за осъществяване на многовекторна и енергична външна политика въз основа на собствена доктрина.

"Политика, която позволява на Гърция, без да пренебрегва своите задължения към международните организации, в които членува (ЕС, НАТО), да поддържа взаимноизгодни отношения на сътрудничество с други важни държави от региона", пише гръцкият премиер и отбелязва, че такъв характер са имали първите две негови посещения в Москва и в Санкт Петербург през 2015 г.

Гръцкият премиер посочва, че тогава не е искал финансова помощ от Русия, както мнозина невярно са съобщавали. "Не само, защото излизането на Гърция от еврото никога не е било опция за нас, но и защото ние не бихме могли да си представим Гърция като страна, която търгува своята геополитическа роля срещу временни финансови изгоди", посочва Ципрас.

Гръцкият премиер отбелязва, че сегашните обстоятелства са напълно различни. "Гърция сега е излязла от строгия контрол на своите партньори, приключила е с продължилите осем години програми за адаптация и се е върнала към положителни темпове на растеж", пише в статията гръцкият премиер.

"В същото време Гърция се оказва транзитен и енергиен възел в региона, създавайки нови възможности за инвестиции", допълва той.

Гръцкият премиер припомня в статията и трудностите, които възникнаха в отношенията между Гърция и Русия през изминалото лято, когато Атина експулсира руски дипломати.

"През лятото преживяхме трудни времена в двустранен план, които изискваха изпращането на ясни сигнали. Сигналите бяха изпратени и продължаваме нататък", пише Ципрас и посочва, че отношенията между двете страни се връщат "в релси".

По думите му Гърция не решава своите важни национални проблеми с оглеждане към трети държави. "Било то съюзниците в НАТО или важни партньори, като Русия. Ние се занимаваме с нашите национални проблеми и работим над тяхното решаване само при отчитане на нашите национални интереси", посочва гръцкият премиер и подчертава, че при решаването на проблема с бившата югославска република Македония, страната се ръководи само от националните си интереси.

Ципрас подчертава, че залозите в гръцко-руските отношения са големи и засягат:

  • руски инвестиции в стратегически отрасли на гръцката икономика;
  • увеличаване на гръцкия износ, въпреки режима на санкции;
  • разширяване на сътрудничеството в областта на енергетиката при новите условия; ролята на Русия в решаването на кипърския въпрос;
  • диалог по регионални процеси, партньорства и съюзи в период на сътресения в Източното Средиземноморие, както и съдействие в развитието на отношенията между ЕС и Русия.