В Русия днес се произвеждат регионални избори, като независими наблюдатели отбелязаха нарушения и измами на много места, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Регионалните избори в Русия за назначаване на губернатори, регионални депутати и общински съветници, се произвеждат в рамките на три дни в страната - от петък до неделя. Според властите, това е така, за да могат възможно най-много избиратели да дадат своя глас, посочва АФП. В няколко руски региона, включително в столицата Москва, е възможно и онлайн гласуване.

Тази година Русия организира и гласуване в четири окупирани украински региона - Запорожка, Херсонска, Донецка и Луганска област, които наричат "новата Русия" или "новите територии". Повече от 18 месеца след началото на войната срещу Украйна Кремъл насрочи мними избори в четирите анексирани украински територии. Резултатите от тези избори няма да бъдат признати в международен план.

Независимата организация за наблюдение на изборите "Голос" съобщи в "Телеграм", че е бил оказван натиск върху избирателите и че на нейните наблюдатели понякога е бил отказван достъп до избирателните списъци.

"Голос", което на руски означава "глас", е обявена за чуждестранен агент и е трън в очите на руската политическа върхушка, посочва ДПА. Преди няколко седмици беше задържан съпредседателят на организацията Григорий Мелконянц.

Независими руски медии, като портала "Медуза", също съобщават за нарушения по време на изборите, които трябва да определят губернаторите в 22 региона, както и регионалните парламенти в 16.

От сибирския град Братск се появиха съобщения за купуване на гласове.

Твърди се, че в южната част на Русия наблюдатели на изборите са били сплашвани, като са им били връчвани призовки за явяване в бюра за наборна военна служба.

Предвид масовите репресии срещу опозиционерите в Русия, независимите наблюдатели определят изборите като най-несвободните от идването на власт на президента Владимир Путин преди около 24 години, отбелязва ДПА.  

Служители работят в обществен център за наблюдение на изборите в Москва, 8 септември 2023 година.

Снимка: AP/БТА

По традиция неделята се смята за основен ден на регионалните избори в Русия поради по-големия наплив на гласоподаватели.

По информация от руската Централна избирателна комисия първите резултати се очаква да бъдат обявени утре вечерта.

Путин гласува онлайн 

Президентът Путин днес гласува онлайн на регионалните избори, като призова руснаците да последват примера му и да участват във вота, предаде Франс прес.

Руският президент Владимир Путин гласува онлайн на руските регионални избори, 9 септември 2023 година

Снимка: AP/БТА

"Призовавам жителите на регионите, в които в момента се произвеждат избори, да участват", каза Путин във видео, излъчено от Кремъл. "Още повече, че в нашата страна изборните процедури се организират по възможно най-удобния начин", добави руският президент, седнал пред компютъра в кабинета си.

"Надявам се, че всеки един от вас ще прояви отговорен граждански подход", подчерта Путин, преди да пусне своя глас онлайн. "Благодаря ви, гласувахте успешно", гласеше след това надписът на екрана на компютъра му.

Украйна: Вотът е фиктивен

Украинското министерство на външните работи осъди "фиктивните избори", които се произвеждат от Русия в окупираните украински територии, като отбеляза, че те са "без стойност" и няма да имат законова тежест, предаде Ройтерс. 

Министерството заяви, че изборите, произвеждани на украинска територия, "нарушават грубо самостоятелността и териториалната цялост на Украйна", както и международното право.

"Стойността на руските фиктивни избори във временно окупираните територии е нищожна. От тях няма да произтекат никакви законови последствия и те няма да доведат до промяна в статута на украинските територии, превзети от руската армия", гласи изявлението, публикувано вчера.

Киев призова своите международни партньори да отменят вота и да не признават резултатите от него.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън също описа гласуването в окупираните от Русия територии като "фиктивни избори", които са "незаконни".

Руското посолство в САЩ реагира с изявлението, че Вашингтон се намесва във вътрешните работи на Русия.