Апелативният съд в Букурещ прие иск на Националния съвет за проучване архивите на Секуритате (службата за държавна сигурност, съществувала от 1948 до 1989 г.) и констатира, че бившият президент Траян Бъсеску е бил информатор на тази служба, предаде ТАСС.

В съобщение на съда, публикувано от агенция Медиафакс, се посочва, че има възможност за обжалване в срок от 15 дни след съобщението.

"Не знаех, че ми е било дадено конспиративно име. Не съм подписвал документ, в който ми се дава конспиративно име. Не знаех, че военното контраразузнаване е Секуритате. Мислех, че това е служба на министерството на националната отбрана", каза Бъсеску в съда. Той заяви, че ще оспори решението на Апелативния съд пред по-висша инстанция.  

Траян Бъсеску, президент от 2004 до 2014 г., беше една от водещите фигури в прехода към демокрация и пазарна икономика на Румъния. Сега е евродепутат.

Според документи на Румънската служба за информация и на министерството на отбраната, с които разполага Националният съвет за проучване архивите на Секуритате, Бъсеску е предоставял информация за поведението и отношението към режима на свои колеги от факултета във Военноморското училище, за намерението им да останат в чужбина или за контактите им с чужденци.

В иска на Националния съвет за проучване архивите на Секуритате се посочва, бе бившият президент е запазил връзките си със Секуритате почти до падането на режима на Чаушеску.