Президентът Доналд Тръмп заяви, че САЩ ще публикуват доклад за произхода на новия коронавирус, но не посочи конкретна дата, предаде Ройтерс.

"Определено ще съобщим това в някакъв момент", каза Тръмп пред журналисти в Белия дом и спомена, че не е разговарял с китайския президент Си Цзинпин.

Американският държавен глава първоначално похвали Китай за реакцията му на епидемията, но впоследствие обвини Пекин, че не е взел подходящи мерки в началния етап на заразата, отбелязва Ройтерс.

Същевременно най-висшият представител в Германия по въпросите на контрола върху болестите предупреди, че вероятно на хоризонта се задават втора и трета вълна на инфекции с новия коронавирус, предаде ДПА.

"Това е пандемия. А при пандемия този вирус ще причинява заболяване, докато не бъде заразено 60 до 70 процента от населението", каза пред репортери в Берлин Лотар Вилер, който оглавява подчинения на федералното здравно министрество Институт "Роберт Кох".

Втора вълна ще има "с голяма доза сигурност", каза той и отбеляза, че мнозинството експерти споделят това виждане, а мнозина очакват и трета вълна.

Вилер каза това в отговор на журналистически въпрос за разработването на мобилно приложение за проследяване на инфекциите в Германия. Той заяви, че подобен инструмент ще бъде необходим в хода на пандемията.

Вилер на коментира кога ще заработи приложението.

Днес според обобщение на ДПА, направено въз основа на най-новите налични регионални данни, общият брой на случаите на коронавирус в Германия е надхвърлил 164 000. Най-малко 6808 души са починали, след като са се заразили с вируса.

Вилер добави, че среднодневният брой на новопотвърдените случаи е спаднал през последните дни на между 700 и 1600.

"Това са много добри новини", каза той.

Среднодневният брой на жертвите обаче остава голям, между около 40 и 200.