Пакистан заяви, че е нанесъл въздушни удари в индийската част на Кашмир и е свалил е два индийски самолета, навлезли в неговото въздушно пространство

Военен говорител каза, че един от самолетите е паднал в контролираната от Пакистан територия на Кашмир, докато другият е паднал в индийската част, предаде БиБиСи (BBC).

Пакистанската атака е била отговор на въздушния удар на индийската армия.

Вчера Индия извърши въздушен удар в Пакистан срещу ислямистка организация, провокирайки нова остра конфронтация между двете страни във връзка със спорния район Кашмир. Напрежението между двете съседки нарасна след самоубийствен атентат на 14 февруари в индийската част на Кашмир, който отне живота на над 40 индийски войници. Отговорност за акта пое базираната в Пакистан ислямистка бунтовническа групировка "Джаиш е Мохамед".

Индийска телевизия съобщи днес за най-малко петима ранени индийски военни при обстрел от пакистанската част на Кашмир, посочва ТАСС. Престрелките са започнали снощи и периодично се възобновяват, отбеляза Ен Ди Ти Ви. Според нея пакистански военни са стреляли с огнестрелно оръжие и миномети през демаркационната линия в повече от 10 погранични района, а индийските сили отговорили, като разрушили пет погранични поста на пакистанската армия.

Индия не желае ескалация с Пакистан и ще продължи да действа отговорно и сдържано, увери от Китай индийската външна министърка Сушма Сварадж. Тя подчерта, че вчера индийските сили са нанесли удар по определена и ограничена цел - тренировъчен лагер на "Джаиш е Мохамед", предаде Франс прес.

САЩ: Двете страни да проявят сдържаност

САЩ призоваха двете ядрени сили Индия и Пакистан, между които напрежението се изостри, да проявят сдържаност и приканиха Исламабад да предприеме действия срещу терористичните групировки на своя територия, предаде Франс прес.

Апелираме към Индия и Пакистан да проявят сдържаност и на всяка цена да избегнат ескалация, заяви в комюнике американският държавен секретар Майк Помпейо, уточнявайки, че е разговарял с външните министри на двете страни.

Помпейо е отбелязъл пред Исламабад, че "Пакистан трябва спешно да вземе сериозни мерки срещу терористичните групировки, които действат на негова територия" и е изтъкнал, че напрежението трябва да понижи, като се избягват военни действия.

"Приканих двамата министри да превърнат преките контакти в приоритет и да избягват нови военни действия", каза държавният секретар.

На снимката: Поддръжници на управляващата в Индия партия изразяват задоволство след индийската атака вчера на пакистанска територия