Президентът на САЩ Джо Байдън и бившият президент Доналд Тръмп постигнаха победи на първичните избори през "супер вторник" в редица щати, проправяйки пътя за историческо повторение на сблъсъка между тях от предишните избори, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Снимки от важния за американската политика ден ВИЖТЕ ТУК>>

Тръмп спечели гласовете на републиканците в повече от десет щата - включително в Калифорния и Тексас и се справи с предизвикателството от страна на бившата представителка на САЩ в ООН Ники Хейли, която бе единственият останал негов съперник за номинацията на републиканците. След днешните резултати Хейли вече няма реален шанс да спечели номинацията, посочва Ройтерс.

След убедителното си представяне в 15 щата, на "супер вторник", Тръмп почти си е осигурил третата си поредна президентска номинация, въпреки че е изправен пред множество криминални обвинения.

Тръмп и Байдън насочиха вниманието си един към друг, когато резултатите станаха ясни. В победната си реч, произнесена в Мар а Лаго във Флорида, Тръмп нападна имиграционната политика на Байдън и го нарече "най-лошият президент" в историята. "Пети ноември ще остане в историята като най-важният ден в историята на нашата страна", каза още Тръмп.

Снимка: АР/БТА

В свое изявление Байдън отново представи Тръмп като заплаха за американската демокрация. "Резултатите от тази вечер оставят на американския народ ясен избор: Ще продължим ли да вървим напред или ще позволим на Доналд Тръмп да ни повлече назад към хаоса, разделението и тъмнината, които белязаха неговия мандат", заяви американският президент.

Снимка: АР/БТА

Беше очаквано, че Байдън лесно ще спечели първичните избори на демократите, въпреки че активисти, които се противопоставят на силната му подкрепа за Израел, призоваха американците мюсюлмани и прогресивните хора да подадат протестни гласове, като гласуват "не подкрепям никого" в Минесота, както направиха преди това в Мичиган.

Снимка: АР/БТА

Прогнозите са, че Байдън ще спечели Минесота, но делът на бюлетините "не подкрепям никого" е достигнал 20,4% при преброени около половината от очакваните гласове. Президентът спечели в 14 други щата, включително гласуването по пощата в Айова, което приключи вчера. Той претърпя и едно поражение - в американската територия Американска Самоа, където предприемачът Джейсън Палмър спечели с 51 гласа срещу 40 за Байдън.

Снимка: АР/БТА

Поредната надпревара между 77-годишния Тръмп и 81-годишния Байдън изглежда е желана от малко американци, посочва Ройтерс. Проучванията на общественото мнение показват, че и Байдън, и Тръмп имат нисък рейтинг на одобрение сред избирателите.

Снимка: АР/БТА

Натискът върху Ники Хейли да се откаже от президентската надпревара расте след поредицата загуби в "супер вторника"

Кандидатът за президентската номинация на Републиканската партия Ники Хейли претърпя редица тежки загуби в така наречения супервторник в първичните избори на републиканците. Пораженията накараха дори хора от най-близкото ѝ обкръжение да смятат, че това почти сигурно означава край на кампанията ѝ, предаде Асошиейтед прес.

Хейли не направи нито един публичен коментар след края на гласуването. В лични разговори от екипа ѝ споделиха, че очакват съперникът ѝ в лагера на републиканците Доналд Тръмп да спечели почти всички надпревари от супервторника въпреки положените усилия от тяхна страна да го спрат.

Хейли, която към полунощ местно време, беше постигнала една-единствена победа, в щата Върмонт, прекара изборната нощ заобиколена от хора от екипа си, следейки от родния си щат Южна Каролина данните за резултатите от различните надпревари.

Снимка: АР/БТА

"Настроението е приповдигнато", каза в началото на изборната нощ говорителят на щаба на Хейли Оливия Перес-Кубас.

По-късно Перес-Кубас разпространи изявление, в което посочва, че подкрепата, която Хейли е получила във Върмонт и на други места показва, че Републиканската партия далеч не е единна.

"Обединение не се постига само като казваш "Ние сме обединени", каза Перес-Кубас. "Днес във всеки щат продължава да има голям сегмент избиратели на републиканците, които имат сериозни опасения, свързани с Доналд Тръмп. Това, (което се предлага от Тръмп) не е консолидацията, от която нашата партия се нуждае, за да постигне победа (на президентските избори)."

Въпреки настроенията в партията Хейли е поставена под силен натиск да прекрати кампанията си, и то още в следващите дни. Тя влезе в супервторника от позицията на безспорен аутсайдер в надпреварата за президентската номинация на републиканците, а изборният ден завърши за нея с поредица загуби, които на практика правят невъзможно да бъде спрян победният марш на Тръмп в първичните избори на републиканците.

Очаква се още до края на този месец той вече да си е осигурил необходимите 1215 делегати, които официално да го номинират за кандидата за президент на Републиканската партия на конгреса ѝ през лятото. В предишни изборни вечери бившият президент отправяше персонални критики към Хейли, но в супервторника изобщо не я спомена при изказванията си, които направи в своето имение "Мар а Лаго" във Флорида.

Евентуалното излизане на Хейли от надпреварата ще бъде тежък удар за избирателите, спонсорите и представителите на Републиканската партия, които се против Тръмп и политическата му доктрина "Да направим Америка отново велика".

Снимка: АР/БТА

Хейли е особено популярна сред умерените и по-образованите избиратели - важни обществени слоеве, които ще имат ключово значение за спечелването на президентските избори, но представляващи малцинство сред гласоподавателите, които участват в първичните избори на Републиканската партия.