Премиерът на Великобритания Тереза Мей призна, че при втори референдум Бркезит може да бъде спрян. Това премиерът е казала при представянето на проекта за договор пред министрите си вчера и на алтернативите: Брекзит без споразумение с ЕС и изобщо да няма Брекзит.

В проекта за договор се допуска безгранично разширение на преходния период, който завършва в края на 2020 г. В текста се казва, че този период може да завърши в 20XX г. Говорител на премиера е уточнил, че Брекзит може да няма, ако договорът не бъде подкрепен в парламента. Там опозицията в лицето на лейбъристите казва, че Брекзит може да бъде спрян, заедно с това набира сили и движението против напускането на Великобритания. 

Тереза Мей осигури подкрепата на министрите си за Брекзит. Веднага след това Европейската комисия предложи Европейският съвет да одобри постигнатото предварително споразумение в преговорите по оттеглянето на Великобритания. Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние представи накратко съдържанието на сделката.

Какво предвижда най-общо сделката

1. Предвижда се Великобритания да плати задълженията си към бюджета на ЕС, за които е гласувала в общностните институции. Очертан е преходен срок след оттеглянето на 29 март догодина - до 31 декември 2020 г. (21 месеца).

2. Твърдата ирландска граница се предлага да бъде избегната с оставането на Северна Ирландия в митническия съюз на ЕС.

Барние разясни:

"Във варианта за временно решение ние се съгласихме да създадем обща митническа територия между ЕС и Обединеното кралство. Северна Ирландия ще остане част от тази територия като част от Великобритания. Обединеното кралство ще прилага митническия кодекс на Европейския съюз в Северна Ирландия. Това ще позволи на бизнеса в Северна Ирландия да внася стоки в единния пазар без ограничения, а това е изключително важно, за да бъде избегната твърдата граница."

3. Гражданите на ЕС, които живеят до напускането във Великобритания и британците, които са се заселили на континента, запазват, докато са живи, правата си, включително на социални надбавки и на покана до семействата си да живеят заедно. Изпълнението на споразумението ще бъде под надзора на Съда на ЕС.

За бъдещите отношения се предвижда изготвянето на изявление към споразумението, в което ще се предвижда Великобритания и ЕС занапред да не си налагат взаимно мита и квоти. Предвижда се запазване на тясното сътрудничество на службите за сигурност.

На снимката: Протестиращи вчера подкрепиха Брекзит, но поискаха ясни правила за напускането на Съюза