Бившият британски външен министър Борис Джонсън призова министрите да отхвърлят плана за Брекзит на Тереза Мей. Това става на фона на спекулациите, че тя е постигнала тайно споразумение с ЕС за избягване на твърда ирландска граница, но с цената на оставането на Обединеното кралство в митническия съюз, съобщи БНР.

В статия за таблоида "Сън" Борис Джонсън предупреждава, че този план ще задържи Великобритания в митническия съюз завинаги, а не временно, както някои се надяват и отново подхваща рефрена за превръщането на Великобритания във васална държава на ЕС. Джонсън пламенно призовава министрите да отхвърлят плана на Мей, ден преди ключовото заседанието на кабинета за одобряване на предложенията на премиера. Според Джонсън одобряването на този план ще бъде най-големият коледен подарък за Брюксел.

"Дори след като напуснем ЕС, съгласно тази сделка ние ще останем в безсмисления преходен период, в който на практика ще бъдем член на ЕС, но без глас", пише той.

Бившият външен министър допълва, че по този начин Великобританя ще се превърне във васална държава или колония поне за 18 месеца, а най-вероятно и по-дълго.

По-рано бившият министър за Брекзит Дейвид Дейвис призова Тереза Мей да публикува нейните предложения за сделка, за да могат министрите и депутатите да преценят какви могат да бъдат последиците.

Британското правителство се опитва да постигне решителен напредък по въпроса за границата между република Ирландия и британската провинция Северна Ирландия преди петък. Лондон се надява, че в този случай председателят на Европейския съвет Доналд Туск може да свика извънредна среща на високо равнище за Брекзит преди края на месеца. Според източник от британското правителство, ако до дни бъде постигнат достатъчен напредък, се обсъжда вариантът срещата на държавните и правителствени лидери от ЕС да се състои на 22 ноември. Канцеларията на Мей обаче отрече, че има готово за подписване споразумение, пишат британските медии, цитирани от БТА.

Политици от най-високите равнища на британското правителство се опасяват, че ако напредъкът не бъде постигнат до утре, когато парламентът и високопоставените министри излизат в почивка, правителството може да не получи възможност за реакция, преди да бъде обявена датата за срещата на върха.

"Реалността е, че ние се нуждаем от среща на високо равнище през ноември повече от ЕС", заявява източник на в. "Гардиън" от британското правителство. Споразумение, сключено през декември, ще означава не само гласуването му по-късно, но и ще изисква разходи за планиране на варианта за напускане без споразумение, както и промяна на задачите на стотици служители в администрацията. Шансове за постигане на достатъчен напредък обаче има, смятат запознати с работата на правителството. "Залозите са високи", добавя източникът на британското издание.

Европейски дипломати и представители на ЕС все пак предупреждават да не се проявява прекален оптимизъм. Според тях шансовете за постигане на споразумение, отговарящо на изискванията на двете страни, са само 50 на сто.

Досега Брюксел настояваше споразумението да съдържа текст, според който Северна Ирландия реално остава в митническия съюз и единния пазар на ЕС, докато останалата част от Великобритания напуска блока. Европейската комисия прие, че в текста на споразумението за Брекзита може да се говори за оставане на цяла Великобритания в митническия съюз, чрез подписване на отделен договор през преходния период. Според представител на ЕС обаче подобна сделка може да замени текста, отнасящ се до оставането само на Северна Ирландия в митническия съюз, само ако тя бъде постоянна и дори в този случай ще има значителни правни затруднения. Тереза Мей ще трябва да прецени какво споразумение може да защити и как, но то няма да отговаря на "авантюристката визия за Великобритания на Борис Джонсън", допълва анонимният евродипломат.