Европейската комисия (ЕК) ще предложи днес безвизов режим за британските поданици за влизане в ЕС след Брекзита, предаде Ройтерс, като се позова на дипломатически източници и чиновници в Брюксел.

Главният преговарящ на ЕС по раздялата с Великобритания Мишел Барние ще уведоми комисията докъде са стигнали преговорите, които според британския премиер Тереза Мей са към края си, като остава само въпросът с ирландската граница. Дипломати от ЕС казват, че не вярват тази седмица да има пробив в преговорите, така че Европейският съвет да одобри сделката на срещата си по-късно този месец.

Въпреки че е възможно споразумението да бъде постигнато през декември, забавянето крие риска Обединеното кралство да напусне без споразумение. Затова днес ЕК ще обсъжда евентуални планове за подготовка на останалите 27 страни членки за реакция при "твърд Брекзит". Комисията ще дискутира и по промени в плана за повишаването на енергийната ефективност до 2030 г. предвид напускането на Великобритания.

Независимо дали ще има, или няма да има договор за развода ЕК ще предложи на Лондон безвизов режим с ЕС на реципрочна база, твърдят източниците на Ройтерс.

По-рано Лондон обяви, че с ЕС почти са постигнали вече сделката за Брекзит и тя може да бъде сключена окончателно в рамките на следващите 24 до 48 часа.

Има постигнат напредък по текста за условията по излизането на Великобритания от ЕС, като остават да бъдат финализиране само две проблемни точки, съобщи днес британски правителствен източник, цитиран от Ройтерс.

"То е по-близо, отколкото беше вчера", каза източникът, визирайки споразумението.

Демократичната юнионистка партия - съюзник на Мей - обяви днес, че ще гласува днес в подкрепа на опита на опозицията в Камарата да накара правителство да публикува правните съвети, които е получило за Брекзит.