Британският държавен министър на транспорта Джо Джонсън - по-малък брат на бившия външен министър и виден застъпник за Брекзит Борис Джонсън - подаде днес оставка. Той призова и за нов референдум, за да не изпадне Великобритания във васална зависимост или хаос, накъдето според него я водят плановете на премиера Тереза Мей за Брекзит, предадоха Ройтерс и Франс прес, цитирани от БТА.

Джо Джонсън отправи ожесточени критики срещу начина, по който Мей води преговорите за Брекзит, и заяви, че Великобритания е на ръба на най-голямата криза след Втората световна война. "За мен става все по-ясно, че проектът за споразумение за изтегляне е ужасяваща грешка", заявява той в изявление, цитирано от Ройтерс.

Джо Джонсън е бивш журналист от "Файненшъл таймс" и на референдума през 2016 г. е гласувал Великобритания да остане в съюза. В изявлението си той посочва, че плановете на Мей за Брекзит са избор между васално положение и хаос и според него, за да се избегне тази ситуация, която определя като най-тежкия провал на британското държавно управление от Суецката криза през 1956 г., трябва да бъде организиран нов референдум.

"Да поставиш страната пред избор между две силно непривлекателни възможности, васално положение или хаос, е провал на британското държавно управление в невиждани от Суецката криза размери", заяви той.

"Тъй като реално Брекзитът се оказа толкова далече от онова, което бе обещано преди време, демократичният ход е да се даде възможност на обществото да се произнесе окончателно", заявява Джо Джонсън.

Той е 14-ият министър, подал оставка, откакто през юни миналата година Мей не прецени добре ситуацията и свика предсрочни избори, отбелязва Ройтерс.