Британските депутати започнаха дебатите преди гласуване на договореното от министър-председателя Тереза Мей и Европейския съюз споразумение за излизане на Великобритания от ЕС - исторически вот, на който се очаква текстът да бъде отхвърлен и несигурността за бъдещето на страната да се задълбочи, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Длъжни сме да изпълним взетото по демократичен начин решение", каза Мей в препълнената зала на Камарата на общините преди началото на гласуването.

"Отговорността на всички нас в този момент е огромна, защото това е историческо решение, което ще предопредели бъдещето на нашата страна за поколения напред", изтъкна премиерът Мей , цитирана от Ройтерс.

"На какво си играете? Не сте деца, вие сте законодатели!", заяви пред депутатите главният прокурор (главен юридически съветник на Короната и правителството) Джефри Кокс, откривайки дебатите, и предупреди за опасностите от раздяла с ЕС без споразумение.

Как ще протече гласуването

Дебатите в Камарата на общините започнаха към 13 ч. по Гринуич (15 ч. българско време) и ще приключат с изказване на Мей. Очаква се гласуването на споразумението да се състои към 20 ч. по Гринуич (22 ч. бълг. вр.). Преди това ще има гласуване на четири поправки, в които се искат промени в споразумението. Гласуването на всяка поправка отнема около 15 минути, така че за четирите ще е нужен общо около час след началото на гласуването им, което се очаква да започне около 19 ч. по Гринуич (21 ч. бълг. вр.). Предполага се, че резултатът от гласуването на самото споразумение ще е известен 15-ина минути след вота по него, посочва Ройтерс.

Председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу е избрал временно четири поправки, но може да предпочете други преди поредицата от гласувания.

Какво е разположението на силите

Тереза Мей не разполага с пълно мнозинство от 650 депутати, а малката северноирландска партия Демократична юнионистка партия, която обикновено подкрепя правителството, е против сделката.

На Мей ще са нужни 318 гласа, за да прокара сделката в парламента, като седем членове на ирландската националистическа партия "Шин Фейн" няма да участват в заседанието, четирима председатели няма да гласуват, а в сметката не се включват и четиримата депутати, който помагат за преброяването на гласовете.

Какво са вариантите след вота

Никой не очаква депутатите да приемат текста, въпросът е по-скоро с колко гласа Тереза Мей ще изгуби вота, което ще определи последващите събития: оставка на министър-председателката, отлагане на Брекзит, а дори и евентуален отказ от него - възможни са всички сценарии.

Ако споразумението не бъде одобрено от парламента, водачът на лейбъристите Джереми Корбин възнамерява да предложи вот на недоверие, за да предизвика предсрочни парламентарни избори. Против споразумението са и много депутати от Консервативната партия на премиера. Тереза Мей, чието бъдеще зависи от това гласуване, ще говори пред депутатите веднага щом те се произнесат по сделката.

"Министър-председателят е решена да приложи на дело избора на британците в полза на излизане от ЕС", заяви говорител на "Даунинг стрийт" и изключи идеята за оставка.

При отхвърляне, Тереза Мей ще има три дни да представи своя "план Бе". Пред нея има няколко възможности, включително да се ангажира с предоговаряне с Брюксел или да поиска отлагане на датата за напускане.

Германският външен министър Хайко Маас днес каза, че е възможно продължаване на дискусиите за Брекзит при отхвърляне на споразумението от парламента, като същевременно предупреди, че съществена промяна в сделката не би могло да има.

Брекзитъри vs проевропейци

Проевропейски демонстранти и брекзитъри се събраха пред британския парламент преди исторически вот, предаде АП.

Едната група протестиращи, искащи нов референдум за членството на Великобритания в блока, развяваше синьо-жълтите знамена на ЕС.

Другата група демонстранти, искащи твърд Брекзит, издигна плакати с текстове, като "Напускане значи напускане" и "Няма сделка? Няма проблем!" (на снимката).

52% от британците гласуваха през 2016 г. за излизане от ЕС, а 48 - за оставане. Страната и до днес остава дълбоко разделена относно отношенията с бъдещите си съседи.