Иранската държавна телевизия излъчи днес кадри, за които твърди, че опровергават твърденията на американския президент Доналд Тръмп, че американските военноморски сили са свалили ирански дрон в Персийския залив, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Кадрите са разпространени от Корпуса на гвардейците на Ислямската революция. Те показват бойни кораби, заснети от въздуха. Телевизията, излъчила кадрите, пояснява, че те са заснети от дрона, за който се твърди, че е свален. Времето на заснемането им, излизащо на кадрите, показва, че дронът е продължил да снима и след като Вашингтон обяви, че той е бил свален в Ормузкия проток.

Тръмп каза че дронът е прелетял на 900 метра от американския боен кораб "Боксър" и пренебрегнал предупредителните сигнали да се отдалечи.

"Няма съмнение, не - свалихме го", категоричен бе Тръмп в свое изявление в петък. Съветникът на президента по националната сигурност Джон Болтън добави "не може да има съмнение, че това бе ирански дрон".

Пожелал да запази анонимност американски представител каза, че САЩ разполагат с ясни доказателства за разрушаването на иранския дрон, предаде Франс прес.

"Имаме много ясни доказателства", каза представителят, споменавайки за евентуално видео. "Дронът се е приближил прекалено близо до нашия кораб. Ако дроновете се приближават прекалено близо, те биват сваляни", допълни той.

На свой ред по-рано в петък заместник-външният министър на Иран Абас Арагчи заяви, че "десантният кораб ВМС на САЩ "Боксър" по погрешка е свалил свой собствен безпилотен самолет".

Пентагонът засега не е потвърдил дали има кадри, доказващи унищожаването на дрона.