Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф публикува в Туитър карта с точни координати, които според него доказват, че сваленият в четвъртък от Иран американски безпилотен дрон се е намирал в иранското териториално въздушно пространство, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Техеран твърди, че дронът е бил свален, защото е нарушил въздушното му пространство и е пренебрегнал много предупреждения. Вашингтон отхвърля тези обвинения и настоява, че летателният апарат е бил в международното въздушно пространство.

На картата, която министър Зариф пусна в профила си социалната мрежа, са изобразени и два жълти квадрата по маршрута на дрона, които според данните в нея обозначават изпратени ирански радио предупреждения.

"Не може да има съмнение къде се е намирал безпилотният самолет, когато е бил свален", пише Зариф под публикацията.

От Техеран твърдят още, че близо до дрона е летял и американски самолет, но не са го свалили, защото искали да предупредят САЩ.

В същото време иранското външно министерство призова шарже д'афер на посолството на Обединените арабски емирства в Техеран, за да изрази протест срещу ролята на неговата страна в изпращането на американски дрон, който според Иран е прелетял през въздушното му пространство, предадоха ДПА и Ройтерс.

Иран заяви, че дронът, който беше свален в четвъртък, е излетял от американска военна база в ОАЕ и е летял към Иран. Според иранската агенция ИРНА Техеран е порицал днес "неприемливото сътрудничество" между ОАЕ и чуждите войски, които приближават иранските граници.

ОАЕ, Саудитска Арабия и Израел са основните съюзници на Вашингтон в Близкия изток, отбелязва ДПА.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви пред журналисти в Белия дом, че ще наложи допълнителни санкции на Иран, за да му попречи да се сдобие с ядрени оръжия и че възможността да бъдат предприети военни действия срещу Иран "остава на масата".

"Въвеждаме допълнителни санкции срещу Иран. В някои случаи придвижваме нещата бавно, но в други случаи действаме бързо", като той.

Президентът увери, че ако иранците се откажат от ядрената си програма, той ще стане най-добрият им приятел, предаде Франс прес.

"Няма да допуснем Иран да се сдобие с ядрено оръжие и когато те приемат това, ще имат богата страна, ще са толкова щастливи и аз ще съм им най-добрият приятел. Надявам се това да се случи", каза Тръмп.

Той изрази готовност САЩ бързо да постигнат споразумение с Иран, което да съживи иранската икономика, отбелязва Ройтерс.

"Ще го наречем "Да направим Иран отново велик", каза Тръмп, който имаше подобен лозунг по време на предизборната си кампания - "Да направим Америка отново велика".

Президентът определи като "много мъдро" решението на Иран да не се открива огън по пилотирания самолет, който е летял редом със сваления дрон. По думите на Тръмп САЩ са признателни на Иран за това решение. Той добави, че не знае дали свалянето на дрона е било преднамерено или неволно, но допусна, че е било преднамерено.

 

"Вече сме наложили най-тежките санкции, които са налагани на някоя страна, но ще наложим и още", добави той, като подчерта, че няма да позволи на Иран да се сдобие с ядрени оръжия.

"Не искам да убивам 150 души, каквито и да са, освен ако е абсолютно необходимо", каза Тръмп по повод решението си да отмени ответен удар по Иран заради свалянето на американски дрон.

След това той замина за президентската резиденция Кемп Дейвид, където каза, че ще води обсъждания по положението с Иран, където по думите му е "пълна бъркотия в икономическо отношение".

Междувременно в Иран е екзекутиран Джалал Хаджизавар, бивш доставчик на министерството на отбраната, осъден за шпионаж в полза на американското Централно разузнавателно управление (ЦРУ), предадоха Франс прес и Ройтерс, цитирайки местни медии.

Хаджизавар е работел за авиокосмическата агенция на иранското отбранително министерство. Той е напуснал поста си преди девет години. Присъдата срещу него беше издадена от военен съд, след като при разследване в дома му били открити документи и шпионска техника.

Не се уточнява кога е изпълнена екзекуцията.