Съединените щати обявиха, че имат видеозапис, който показва как ирански елитни части прибират неизбухнала мина от корпуса на един от атакуваните танкери на 13 юни, съобщиха световните агенции.

Американската армия разпространи видеозапис, както и снимки, които, според тях, показват, че командоси от Революционната гвардия на Иран участват в атаката срещу двата петролни танкера в Оманския залив.

"В 4:10 местно време патрулна лодка на Иранската революционна гвардия от клас "Гащи" се приближи до танкера "Кокука Корейджъс" и се видя как премахват неизбухнала залепяща се мина", каза капитанът от американския военноморски флот Бил Урбан.

"В 4:10 местно време патрулна лодка на Иранската революционна гвардия от клас "Гащи" се приближи до танкера "Кокука Корейджъс" и се видя как премахват неизбухнала залепяща се мина", каза капитанът от американския военноморски флот Бил Урбан.

Вижте снимки >>

Вчера представител на американската отбрана заяви пред Дейвид Мартин кореспондент на Си Би Ес, че е видял съобщения, че членове на един от екипажите на танкери смятат, че са били ударени от торпедо или мина, но не може да потвърди.

Тази снимка, издадена от Централното командване на американската военна полиция на 13 юни 2019 г., показва щети и подозрения за мина на Кукука Кумак в Оманския залив близо до бреговете на Иран

Снимка: АР/БТА

САЩ обвиниха Иран за нападението срещу танкерите пред Съвета за сигурност на ООН на заседание при закрити врати, посветено на атаката, съобщи Франс прес, позовавайки се на дипломатически източници. На него и.д. постоянният представител на САЩ в ООН Джонатан Коен заявил, че всички улики изглежда сочат към Иран, съобщават дипломати. Ако Съветът за сигурност не реагира, са възможни и други нападения, подчертал Коен.

Страни членки на Съвета за сигурност са подкрепили разследването на нападението срещу танкерите, но засега не са постигнати конкретни споразумения, заяви представителят на Кувейт в ООН Мансур ал Отайби, цитиран от ТАСС.

Мисията на Иран в ООН отхвърли категорично американските обвинения, че Техеран стои зад нападението и призова за диалог. Международната общност трябва да предотврати безразсъдните и опасни политики и практики на САЩ и регионалните им съюзници", се казва в изявлението, цитирано от Асошиейтед прес.

След спасяването на моряците от до танкера "Кокука Корейджъс"

Снимка: АР/БТА

"Иронично е, че САЩ, които се оттеглиха незаконно от Съвместния всеобхватен план за действие, сега призовават Иран да се върне към преговорите и дипломацията", пише в изявлението, цитирано от ДПА. "Икономическата война и тероризма на САЩ срещу иранския народ, както и масираното им военно присъствие в региона бяха и продължават да бъдат основният източник на несигурност и нестабилност в Персийския залив", подчертава иранската мисия. "Нито фабрикациите и дезинформационните кампании, нито безсрамното обвиняване на другите могат да променят реалността. САЩ и съюзниците им в региона трябва да спрат да подстрекават към война", се казва още в изявлението.

Великобритания приема засега позицията на САЩ, че Иран е отговорен за вчерашното нападение срещу два петролни танкера в Оманския залив и предупреди Иран, че подобни действия са изключително неразумни, предаде Ройтерс.

Снимка: АР/БТА

"Това е силно притеснително и се случва в момента на вече голямо напрежение. Поддържам контакт с държавния секретар на САЩ Майк Помпейо и Великобритания ще направи своя собствена оценка трезво и внимателно, но отправната ни точка очевидно е да повярваме на нашите съюзници от САЩ", се казва в изявление на британския външен министър Джереми Хънт. "Приемаме това изключително сериозно и моето послание към Иран е, че ако са били замесени, това е изключително неразумна ескалация, която представлява истинска заплаха за шансовете за мир и стабилност в региона", добави той.

По-рано днес Помпейо заяви, че правителството на САЩ вярва, че Иран стои зад нападенията, като основава преценката си на използваните оръжия, експертните умения, необходими за изпълнение на операцията и други фактори, припомня Ройтерс.

Саудитският министър на външните работи Адел ал Джубейр вече заяви пред Си Ен Ен, че неговата страна е съгласна с оценката на САЩ, че Техеран стои зад нападенията срещу двата танкера в Оманския залив. "Нямаме причина да не сме съгласни с държавния секретар", подчерта Ал Джубейр. "Иран и преди е правил това", добави той.

По-рано министърът на енергетиката на Саудитска Арабия Халид ал Фалих подчерта в изявление, че страната е готова да предостави редовни доставки на петрол на световните пазари и е засилила степента си на готовност за справяне с всякакви заплахи, предаде Ройтерс. Един от нападнатите танкери пренася метанол, произведен в Саудитска Арабия.