Иран привика британския посланик в Техеран заради "незаконното задържане" днес на ирански петролен танкер в Гибралтарския проток , предаде Ройтерс.

Агенцията се позова на иранската държавна телевизия, която цитира говорителя на иранското външно министерство Абас Мусави.

Британските кралски военноморски сили задържаха в Гибралтарския проток танкера по подозрения, че превозва петрол за Сирия в нарушение на санкциите на Европейския съюз. Тази стъпка може да изостри контронтацията между Запада и Иран, отбелязва Ройтерс.

300 000-тонният танкер "Грейс 1", плаващ по панамски флаг, е управляван от базираната в Сингапур компания Ай Ес Шипс Мениджмънд. Според документите, придружаващи кораба, той натоварил петрол в иракското пристанище Басра през декември. По това време обаче в регистрите на Басра не фигурирало присъствие на такъв кораб, а системата за проследяване на курса на кораба е била изключена. Данните, до които е получила достъп агенция Ройтерс, показват, че танкерът се е появил на картите за проследяване на курса на корабите близо до иранското пристанище Бандар Асалиех напълно натоварен.

После източник от разузнаването казва, че корабът може би е предприел дълго заобикаляне на Африка, вместо да мине през Суецкия канал, защото подобни големи танкери трябва да разтоварват петрола и да го натоварват отново при преминаването през канала и това е пораждало риск петролът да бъде конфискуван от египетските власти.