Най-малко 80 афганистански военнослужещи, които са били в плен на талибаните, бяха освободени днес в афганистанските провинции Баглан и Кундуз, съобщи афганистанският телевизионен канал "Толо нюз", цитиран от ТАСС. Медията се позова на говорителя на катарския политически офис на талибаните Мохамад Сохаил Шахин.

Говорителят на талибаните съобщи, че сред освободените има служители на силите за сигурност и войници от афганистанската армия.

На 26 май правителството в Кабул реши да освободи 900 последователи на радикалното движение. Тогава говорителят на Националния съвет по сигурността на Афганистан Джавад Фейсал каза, че "затворниците талибани се освобождават, за да продължи режимът на прекратяване на огъня в страната и да започнат междуафганистански преговори".

В понеделник от затвора в град Баграм в провинция Парван по решение на властите бяха освободени 100 привърженици на талибаните.

В неделя президентът на Афганистан Ашраф Гани нареди да бъдат освободени 2000 талибани като знак на добра воля, в отговор на обявеното от бунтовниците тридневно примирие по време на мюсюлмански празник Айд ал Фитр.