Талибаните заявиха днес, че решението на американския президент Доналд Тръмп да отмени мирните преговори с ръководителите на движението, ще доведе до нови загуби на американски животи и активи, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Американците ще пострадат повече от всеки друг от отмяната на преговорите, заяви в изявление говорител на групировката. По думите му преговорите са вървели гладко до вчера и двете страни са се съгласили да проведат междуафганистански преговори на 23 септември.

Талибаните изразиха увереност, че САЩ ще се върнат към преговорите за финализиране на споразумение, което да сложи край на най-продължителната война, водена от Америка, въпреки решението на Тръмп, допълва АП.

Като причина за решението си Тръмп посочи смъртта на американски военнослужещ при атака в Кабул по-рано тази седмица. При нападението загинаха още 11 души. Критици отбелязват обаче, че по време на преговорите вече бяха убити няколко американски войници.

Междувременно държавният секретар на САЩ Майк Помпейо заяви, че разговорите с талибаните за мир в Афганистан са замразени и САЩ ще продължат да оказват натиск върху бунтовниците екстремисти там. В същото време ще продължат подкрепата си на афганистанската армия, докато не се види сериозен ангажимент от страна на талибаните за мирно уреждане на дългия военен конфликт.

Помпейо все пак изрази надежда, че преговорите могат да бъдат подновени, но не уточни кога може да стане това. "В крайна сметка това ще зависи от талибаните. Те трябва да демонстрират, че са готови да спазват онова, което ние ги помолихме в хода на разговорите", каза държавният секретар.