Преговорите в Афганистан вървят добре, каза днес президентът на САЩ Доналд Тръмп, цитиран от Ройтерс. Американски служители заявиха тази седмицата, че е постигнат значителен напредък в преговорите за край на 17-годишната война в Афганистан.

Преговорите "продължават добре", написа Тръмп в Туитър.

Боевете продължават, но афганистанците искат мир в тази безкрайна война. Скоро ще разберем дали преговорите ще са успешни, написа в друг туит американският президент.

Талибаните на свой ред заявиха, че не се стремят към монопол върху властта в бъдещо правителство в Афганистан, но търсят начини за съвместно съществуване с афганистанските институции, посочва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Говорителят на ислямистката групировка Шахин Сухаил каза, че след като американските войски напуснат Афганистан, талибаните искат да живеят с другите афганистанци, "да проявяват търпимост помежду си и да започнат живот като братя". "Ние вярваме в един афганистански свят, който включва всички, в който всички афганистанци могат да намерят своето място", заяви той. Сухаил направи изявлението си пред АП от офиса на талибаните в Доха, Катар (на снимката).

Това е най-помирителното изявление на талибаните досега. То беше направено в момент, когато американският пратеник, натоварен с уреждането на афганистанския конфликт, съобщава за напредък в преговорите с талибаните.