Covid скоро ще бъде нещо подобно на сезонния грип, заяви днес Световната здравна организация (СЗО), цитирана от Франс прес.

"Мисля, че достигнахме момента, в който ще можем да третираме КОВИД-19 по същия начин, по който третираме сезонния грип. Това ще рече: заплаха за здравето, вирус, който ще продължи да убива, но който не възпрепятства обществото ни и здравните ни системи" да функционират, каза на пресконференция Майкъл Райън, ръководител на спешните програми на СЗО.

В пресконференцията взе участие също генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус, който изрази задоволството си от факта, че "за първи път седмичният брой на регистрираните смъртни случаи през последните четири седмици е по-малък от този, регистриран по времето, когато за първи път използвахме думата "пандемия" преди три години".

"Със сигурност сме в по-добро положение днес, отколкото в който и да е момент от пандемията", изтъкна ръководителят на СЗО.

Гебрейесус каза още, че е доста вероятно тази година СЗО да понижи нивото на здравна опасност във връзка с ковид.

СЗО обяви "международно извънредно положение в сферата на общественото здраве" на 30 януари 2020 г. Разпространението на ковид бе обявено за пандемия през март 2020 г.