Три десетилетия след масовите демонстрации, сложили край на комунизма, чехи и словаци излизат отново на улиците, за да протестират срещу корупцията и политиците, започнали кариерата си при тоталитарния режим, пише в анализ на Ян Флемр и Ласло Юхас от Франс прес, цитиран от БТА.

Нежната революция от 1989 г. - безпрецедентните улични събирания и общата стачка - сложи кръст на системата, наложена в Чехословакия от Съветския съюз.  Но комунистите така и не напуснаха съвсем политическата сцена. Днес те се съюзяват с популисти, за да се доближат до властта в двете страни, наследили Чехословакия - Словакия и Чехия.

"Наследството на комунизма е живо в Словакия и до днес; корупцията е голям проблем", посочва пред АФП словашкият актьор Милан Княжко, един от най-популярните водачи на Нежната революция.

"Лъжи, корупция, лицемерие, сплашване, тормоз - тези комунистически методи все още се използват тук", твърди той.

"Все още не сме свикнали със свободата, реда, демокрацията, човешките права", констатира в изявление за АФП Камил Мирослав Черни, членувал някога в чешко опозиционно сдружение, а днес пенсионер.

Убийства и рушвети

Премиерът на Чехия Андрей Бабиш - бивш комунист, станал милиардер, е заподозрян в сътрудничество с някогашната тайна полиция през 80-те, но решително отрича. Неговото правителство на малцинството оцелява в парламента единствено с неофициалната подкрепа на комунистическата партия и нейните 15 от общо 200 депутати.

Бабиш е обвиняван и в конфликт на интереси, свързан с групировката му Агроферт - конгломерат, действащ в много сектори: от селското стопанство до медиите, та дори и в химическата промишленост.

Тези подозрения мотивираха през юни участниците в най-мащабната демонстрация от 1989 г. насам, настояли за оставката на премиера.

Движението, организирало проявата - "Милион моменти за демокрация", е насрочило нов митинг на 16 ноември във връзка с годишнината от Нежната революция.

"Ще поставим ултиматум на Андрей Бабиш: или решава проблема с конфликта на интереси (. . .), или подава оставка от министър-председателския пост", заяви тази седмица водачът на движението Микулаш Минарж.

Лидерът на управляващата в Словакия популистка партия "Смер - Социална демокрация" Роберт Фицо, чиито политически корени също стигат до комунистическата партия, по общо мнение е най-влиятелният човек в страната.

В началото на миналата година той бе принуден да се оттегли от поста премиер след поръчковото убийство на разследващия журналист Ян Куциак, разкрил връзки между италианската мафия и служители на словашкото правителство.

След смъртта на Куциак и на годеницата в Братислава се състояха протестни демонстрации, в които участваха десетки хиляди

След смъртта на Куциак и на годеницата в Братислава се състояха протестни демонстрации, в които участваха десетки хиляди.

Редица висши служители се наложи да подадат оставка, след като стана ясно, че контактуват с предприемача Мариан Кочнер, обвинен, че е поръчал убийството на журналиста.

Кой подкопава демокрацията

Преди 30 години, на 17 ноември 1989 г., комунистическата полиция брутално разпръсна мирно студентско шествие в центъра на Прага, с което стартира демократизацията, получила името Нежна революция.

Два дни по-късно словаците излязоха на улицата, а после десетки хиляди демонстрираха дни наред в Прага и Братислава.

Комунистите постепенно отстъпиха и драматургът дисидент Вацлав Хавел бе избран за президент на Чехословакия, за да поведе страната към първите демократични избори през 1990 г.

Появиха се нови политици и партии; на избирателите обаче им втръсна от тях, най-вече заради корупцията, и те потърсиха хора, дошли от комунистическата система.

"Видимо се е увеличила толерантността към лица, сътрудничели на предишния режим - нещо неприемливо преди във висшите политически сфери", констатира Томаш Лебеда, чешки политолог от университета "Палацки" в източния град Оломоуц.