"Най-големият мит за Прехода е, че не е донесъл нищо добро на България. Дори най-големите критици на събитията след 10 ноември не могат да не признаят колко много се промени страната ни" - това заяви Надежда Нейнски - външен министър на България в периода 1997-2001 г., бивш лидер на ОДС, евродепутат и настоящ посланик в Турция, 30 години след началото на промените, в предаването "120 минути” по bTV.

"Носталгията по социализма е манипулативна”, заяви още тя и призна, че я приема доста болезнено.

Според нея трудностите по време на демокрацията са нещо естествено, защото е много трудно да се промени една система.

"Големият проблем е, че не се е променил начинът на мислене", заяви Нейнски.

Точно това е нейната лична илюзия, с която се е разделила – че ще скъсаме лесно с миналото си.

"Трябва да разберем, че битката за демокрацията е ежедневие", подчерта тя и даде като пример Турция, където младите хора са изключително активни, дори когато има опасност да бъдат арестувани заради своите идеи. По думите й те участват активно в изборите и успяват да го постигнат.

"В България хората имат усещането, че изборът е компрометиран и нищо не зависи от тях", отбеляза Нейнски и допълни, че много се говори, че има фалшификации и голям проблем е купеният вот, но за да се преборим с тези негативни явление трябва именно да участваме масово в изборите.

Според нея СДС не е временни успехи и лидери, а кауза, която ще пази в сърцето си, защото ролята на обединението е била епохална. Тя сподели, че има сантимент към своята младост в политиката, но по думите й много партии в Източна Европа са се марганизирали, след като са изпълнили историческата си роля.

"Преходът приключи с преговорите на България за влизане в ЕС”, категорична бе бившата лидерка на синята партия.

"От нас зависи какви лидери си избираме и как защитаваме интересите си. Не ни е виновен ЕС, всеки сам кове съдбата си”, изтъкна тя.

Що се отнася до работата ѝ като посланик в Турция, Надежда Нейнски заяви, че е благодарна, че е в югоизточната ни съседка в период, когато се преплитат всички геополитически интереси, и обяви, че ще продължи да бъде на този пост, докато правителството и президентът смятат, че е нужно.