Хиляди чехи излязоха днес в Прага на протест с искане за оставка на премиера Андрей Бабиш, в най-масовата проява на обществено недоволство от Нежната революция през 1989 г., която свали комунизма, предаде Ройтерс.

Митингът в парка "Летна" беше кулминация на поредица от демонстрации срещу Бабиш през последните седмици.

Снимка: АР/БТА

Премиерът е разследван заради предполагаеми измами и конфликт на интереси.

Организаторите казаха, че по техни изчисления са се отзовали около 250 000 души от цялата страна, но тези данни няма как да бъдат проверени.

Снимка: АР/БТА

Някои участници носеха лозунги с текст "Оставка", "Писна ни", а други развяваха чешки знамена и флагове на ЕС. Много семейства бяха довели децата си на протеста, който протече мирно, както и предишните, насочени срещу Бабиш и неговия министър на правосъдието.

През април полицията обяви, че Бабиш - бизнесмен милиардер, влязъл в политиката, трябва да бъде обвинен в измама заради злоупотреба с европейски субсидии преди десет години, с които построил хотел и конферентен център край Прага. Бабиш отрича да е извършил нещо нередно.

Снимка: АР/БТА

Назначаването на нов министър на правосъдието непосредствено след като становището на полицията беше огласено, предизвика демонстрации, на които беше изразено подозрение, че Бабиш се опитва да влияе върху разследванията срещу него. Той отрича и това обвинение.

Днешните протести бяха организирани от гражданската група "Милион моменти за демокрация", създадена от студенти. На събитието, започнало около 16.30 ч., не бяха поканени оратори политици.

Бабиш претърпя и друг неуспех заради изтекли предварителни резултати от одит на Европейската комисия, който заключава, че той е бил в конфликт на интереси като бенефициент на доверителни фондове, където прехвърлил бизнеса си на стойност 3,7 милиарда долара, според "Форбс".

Бабиш твърди, че одитът е неточен и това може да се докаже чрез окончателните заключения, които се очакват по-късно тази година или в началото на 2020 г.

Премиерът каза, че хората имат право да протестират, но категорично отказа да подаде оставка.

Неговото популистко движение АНО остава най-популярната партия, макар че подкрепата за нея спадна леко през последните два месеца до 27,5 процента, според допитване на агенция Кантар, чийто резултати бяха оповестени на 9 юни.

Бабиш има и достатъчна парламентарна подкрепа, където вот на недоверие, насрочен за идната седмица, вероятно ще бъде неуспешен.