Ключ към съвземането в световен мащаб е възстановяването на икономиката на САЩ.
Доскоро икономистите бяха убедени, че страната ще излезе първа от кризата, тъй като възстановяването в Щатите върви по-бързо, отколкото в Европа. Но резултатите от второто тримесечие на 2009 г. демонстрират по-скоро отслабване на рецесията отколкото траен подем. Важен индикатор в това отношение е вътрешното потребление. Повечето водещи икономисти смятат, че потребителският стрес след кризата ще е толкова голям, че не само в САЩ, но и в Европа потребителите едва ли ще се върнат към предкризисните нива на консумация. Повод за скептицизъм е и слабостта на финансовата система, която остава раздробена от кризата.
Майкъл Муса, бивш главен икономист на МВФ и сътрудник в един от най-престижните световни икономически институти - „Петерсън” във Вашингтон - подчертава, че възстановяването ще зависи до голяма степен от износа, а той пък ще се определя от "апетита" на американския пазар за чужди стоки.
„Ръстът на американския внос започна да се забавя забележимо още през 2006 г. В края на миналата година той съвсем намаля и отчетливо повлия на ред държави. Германия, например, е особено зависима от износа. До голяма степен рецесията в Германия се дължи тъкмо на намалелия износ. Така че нейното възстановяване ще е особено зависимо от търсенето навън и от възможностите за износ”, казва Муса.
Колкото до Източна Европа, икономистите подчертават, че регионът също е изключително зависим от износа. Според редица прогнози, източноевропейските държави ще имат забавено възстановяване, което ще върви ръка за ръка с възстановяването на потребителското търсене на външните пазари.