Президентът на САЩ Доналд Тръмп обеща днес страната му да помогне на съюзниците си в Близкия изток след атаките срещу петролни съоръжения в Саудитска Арабия, като едновременно с това подчерта енергийната независимост на Съединените щати, предаде Ройтерс. "Ние не се нуждаем от близкоизточния петрол и газ, в действителност ние имаме много малко танкери там, но ще помогнем на нашите съюзници!", написа в Туитър Тръмп.

Президентът на САЩ постави под съмнение твърденията на Иран, че няма нищо общо с двойната атака.

"Спомнете си, че когато Иран свали (американски) дрон, казвайки съзнателно, че е бил в неговото въздушно пространство, той, в действителност, дори не е бил близко. (Иранците) се придържаха твърдо към тази (теза), знаейки, че тя е много голяма лъжа. Сега те казват, че нямат нищо общо с атаката срещу Саудитска Арабия. Ще видим?", написа още в Туитър Тръмп.

В събота дронове поразиха саудитски петролни съоръжения - атака, която спря 5 процента от глобалния добив на петрол и изстреля цените на "черното злато" рязко нагоре. Бунтовниците хуси в Йемен поеха отговорност за нападението, но Съединените щати хвърлиха вината върху Иран, който отрече да е замесен.

Оглавяваната от Саудитска Арабия коалиция, която се сражава с хусите, заяви днес, че според първоначалните заключения атаката е била извършена с ирански оръжия и не от Йемен. Разследването продължава и саудитските власти се опитват да установят откъде са били изстреляни използваните при нападението дронове, допълни говорителят на коалицията, полковник Турки ал Малики.

По-рано днес министърът на енергетиката на САЩ Рик Пери обвини Иран, че е извършил нападение срещу целия свят, предаде ДПА. "Това бе умишлена атака срещу глобалната икономика и глобалния енергиен пазар", каза Пери на Годишната конференция на Международната агенция за атомна енергия във Виена. Той изрази увереност, че "въпреки зловредните усилия на Иран пазарът е устойчив и ще отговори положително".

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини призова към "най-голяма сдържаност", след като САЩ обвиниха Иран за нападението, предаде Франс прес.

"Важно е фактите да бъдат изяснени и да бъде определен виновникът за тази жалка атака. В същото време Европейският съюз повтаря своя призив за най-голяма сдържаност и за деескалация", каза говорителката на Могерини.

Дмитрий Песков, прессекретарят на руския президент Владимир Путин, предупреди държавите в Близкия изток и извън региона да не правят "прибързани заключения" кой е извършил атаката срещу петролни съоръжения в Саудитска Арабия, предаде Ройтерс. Песков призова да бъдат избягвани стъпки, които може да влошат ситуацията след нападението. Прессекретарят на Путин каза това пред репортери, помолен за коментар на твърденията на държавния секретар на САЩ Майк Помпейо, че Иран е отговорен за атаката.

Руското министерство на външните работи осъди нападението, но призова то да не бъде използвано, по-специално от Съединените щати, като повод за засилване на напрежението около Иран, предаде Ройтерс.

"Предложенията за сурови ответни действия, които изглежда са обсъждани във Вашингтон, са още по-неприемливи", се подчертава в комюникето. Според руското външно министерство атаката срещу цивилна инфраструктура в Саудитска Арабия е пряка последица от военния конфликт в съседен Йемен.

Катарският министър на външните работи Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани осъди нападението. "Тези войни и конфликти (в Близкия изток) трябва да спрат и са необходими усилия за постигане на колективна сигурност в региона", написа в Туитър той.

Хусите междувременно заплашиха днес да извършат още нападения срещу саудитски петролни съоръжения, предаде ДПА.

"Предупреждаваме компаниите и чужденците, които се намират в обектите, които бяха поразени при нашите удари, че те все още са мишена за нас и може да бъдат ударени отново по всяко време", каза говорител на шиитските бунтовници в Йемен. Той добави, че "нашите ръце могат да достигнат всяко място по всяко време, когато ние решим".

Въпреки че хусите поеха отговорност за нападението, САЩ казват, че разполагат с данни, според които дроновете са дошли от обратната посока, т. е. от Иран или от Ирак.

Съединените щати имат информация, потвърждаваща твърденията на Ирак, че територията му не е била използвана за атаката. Американският държавен секретар Майк Помпейо е казал това на иракския премиер Адел Абдел Махди, предаде Ройтерс, като цитира разпечатка на телефонния разговор, публикувана от правителството в Багдад.