Идеологическата армия на Иран - Корпусът на гвардейците на ислямската революция, днес отправи предупреждение към военноморските сили на САЩ в Залива. Предупреждението дойде след като корпусът беше снабден със 110 нови бойни кораба, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Според държавната телевизия, флотът на корпуса на революцията е попълнен с катери "Ашура", патрулни кораби "Золфагар" и подводници "Тарег".

"Днес съобщаваме, че където и да се намират американците, ние сме точно до тях и те ще усетят още по-силно нашето присъствие", заяви командирът на флота Алиреза Тангсири по време на церемония в Южен Иран.

Иран и САЩ, които са заклети врагове, на два пъти бяха на ръба на пряк сблъсък през миналата година: през юни 2019 г., след като американски дрон беше свален от Иран в Залива, и след това, през януари 2020 г., след смъртта, при американски удар в Багдад, на могъщия генерал Касем Солеймани, който ръководеше задграничните операции на гвардейците.

Последната ескалация беше в средата на април, след като САЩ обвиниха корпуса, че е преследвал техни кораби в Залива.

Началникът на Корпуса, дивизионен генерал Хосеин Салами, каза, че естеството на дейността е да се върви напред, оставайки в положение на отбрана. Но това не означава да останем пасивни пред лицето на врага, добави генерал Салами и изтъкна, че Иран няма да се огъне пред никой противник.

Генерал Салами каза, че флотът на корпуса на гвардейците е получил инструкции да увеличи морския капацитет на Иран, за да може страната да защитава адекватно своята териториална цялост и независимост, да брани интересите си в морето и да преследва и унищожава враговете.

Санкциите с пълна сила, ядрената програма - също

Решението на САЩ да отменят изключенията в санкциите, които позволяваха на чуждестранни компании да извършват някои дейности по иранските ядрени инсталации, няма да се отрази на ядрената програма на Иран. Това заяви днес говорител на иранската Организация за атомна енергия пред иранската агенция ИСНА, предаде Ройтерс.

Вчера Вашингтон обяви, че ще прекрати изключенията, дали възможност на руски, китайски и европейски компании да работят в иранските ядрени обекти. Ролята на чуждестранните компании е определена от сделката между Иран и световните сили от 2015 г. с цел да се гарантира, че иранската програма ще е само за мирни цели.

"Прекратяването на изключението за ядрено сътрудничество на практика няма да има никакъв ефект върху работата на Иран", каза говорителят Бехроуз Камалванди. "Разбира се Америка иска нейните действия да имат ефект съгласно натиска върху Иран, но на практика нищо няма да се случи", добави той.

Споразумението от 2015 г. задължи Иран да ограничи своята ядрена програма в замяна на отменяне на част от международните санкции. През 2018 г. президентът Доналд Тръмп изтегли САЩ от сделката и едностранно поднови санкциите. Оттогава напрежението между Иран и САЩ не престава да расте.

През май 2019 г. Иран започна постепенно да не спазва ангажиментите си за ограничаване на ядрената си програма, като обвини останалите страни по договора (Франция, Германия, Великобритания, Русия и Китай) и особено европейските държави, че бездействат и нарушават ангажиментите си, като не помагат на Ислямската република да заобикаля американските санкции.

Изключенията в санкциите, които според официални източници престават да действат на 27 юли, включват преобразуването на иранския реактор за тежка вода в Арак, доставките на обогатен уран за изследователския реактор в Техеран и трансфера в чужбина на отработеното ядрено гориво, припомни Ройтерс.