Иранската армия свали днес неидентифициран дрон в района на Бандар Махшар, съобщи агенция ИСНА, цитирана от Франс прес. Бандар Махшар е югозападен пристанищен град, разположен на Персийския залив.

Безпилотният летателен апарат е бил улучен с противовъздушна ракета, уточни близката до иранските елитни сили осведомителна агенция Тасним.

През юни Иран свали невъоръжен американски шпионски дрон, летял според иранските власти над южната част на страната. САЩ казаха, че дронът е бил поразен в международното въздушно пространство над Ормузкия проток, припомнят Ройтерс и БТА.

САЩ обвиняват Иран за серия от нападения в Близкия изток през последните шест месеца, достигнали кулминацията си с атаката срещу Саудитска Арабия през септември, която намали наполовина саудитското производство на петрол и доведе до покачване на цената на петрола. Иран отрича да носи отговорност за атаката и за нападенията срещу петролни танкери близо до бреговете на Обединените арабски емирства. Въпреки това Техеран с гордост съобщи, че е свалил американски разузнавателен дрон през юни и задържа други танкери.

На 31 октомври израелската армия съобщи, че неин дрон, който летял във въздушното пространство на Ливан, е бил подложен на обстрел. "Ракета е изстреляна от ливанска територия по дрон на израелската армия, който не е бил улучен", се казва в изявлението, разпространено тогава, без да се дават повече подробности. В същото време поддържаното от Иран шиитско движение Хизбула заяви чрез телевизията си Ал Манар, че негови бойци са стреляли по израелски дрон над Южен Ливан и са го принудили да напусне района.