Стрелба е избухнала в центъра на Страсбург, в близост до един от коледните базари в града, съобщиха световните медии.

Френското вътрешно министерство призовава гражданите да не излизат навън заради "сериозно събитие в сигурността". Президентът на Франция Еманюел Макрон е съкратил своя среща, след като бе информиран за инцидента. Той изпраща вътрешния министър Кристоф Кастанер в източния френски град, съобщи източник от Елисейския дворец.

Един човек е убит, а най-малко 9 са ранени

Снимка: Twitter

Според последните информации, двама души са убити, а най-малко 11 ранени. Данните се променят постоянно, а до момента няма официална информация от френските власти за броя на загиналите и пострадалите.

Стрелецът все още не е заловен. Той обаче е идентифициран и полицията го издирва. Мотивът за атаката не е известен, но Коледният базар и преди е бил обект на заплахи от страна на ислямски фундаменталисти, съобщи кореспондентът на Би Би Си в Париж Хю Скофилд.

Местният журналист Брюно Пусар пък написа в Туитър, че са се чули дузина изстрели на неговата улица - първоначално един-два единични, а след това откоси от автоматично оръжие.

Стрелецът е идентифициран и се издирва

Снимка: Twitter

Районът около коледния базар е отцепен. Движението на трамваите също е спряно.

Сградата на Европейския парламент е затворена и никой няма право да влиза или да излиза във връзка с информацията за стрелба в града, съобщи в Туитър евродепутатката Ева Кайли, цитирана от ДПА.

Изстрелите са били от автоматично оръжие

Снимка: Twitter

Европейският парламент задейства протокола за извънредни ситуации. В момента никой няма право да влиза или да излиза като предпазна мярка за хората тук, допълва Кайли.

В публикувани от очевидци видеа в социалните мрежи се виждат бягащи в паника хора и се чуват писъци.

Българският евродепутат Николай Бареков написа във Фейсбук, че минути преди стрелбата е бил на коледния базар. 

"Кой да повярва!? Само минути, след като бяхме тук в центъра на Страсбург на Коледния базар с колеги от Европарламента, стана зловещ атентат! Десетки ранени след стрелба. Беше пълно с весели хора, деца, семейства, християни, празнуващи предколедните дни преди Рождество. Купих подаръци за децата, миришеше на канела, сладки и греяно вино и точно зад гърба ни става този ужас.... само минути след като се върнахме в сградата на парламента. Засега един убит и няколко ранени! Разбирам, че е ранен колега евродепутат от Италия. Ужасяващо.

Само минути след като бяхме тук в центъра на Страсбург на Коледния базар, избухна стрелба,написа Николай Бареков

Снимка: Facebook

Беше въпрос на време. Използват струпването на хора, на парламент, на най-светлия християнски празник...Нека горят в Ада! Съболезнования за жертвите, дано ранените се възстановят успешно. Точно зад гърба ми на селфито ми с елхата стана и атентата. Бяхме там часове и миг преди да се случи. Атентаторът е избягал. Мерките за сигурност бяха повърхностни. Слава Богу, поне превозни средства не допускаха. Сега всичко е блокирано. Европарламентът е затворен неясно докога. Хората са пленници вътре. Били са няколко атентатори и всички са избягали. Инструкциите са никой да не излиза оттам, където е в момента".