Полската православна църква се бои от хаос след създаването на новата Православна църква на Украйна, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Православният митрополит на Варшава и на цяла Полша Сава изрази в интервю за седмичника "Политика" опасение, че главата на новата украинска Църква "може да създаде свои собствени енории в Полша" сред украинските работници.

Според него украинският митрополит Епифаний е просто един "лаик", избран "нелегално".

"Чух неотдавна, че Десен сектор" (украинска националистическа паравоенна групировка, бел. на АФП) е опипала почвата за визита на Епифаний в Полша. Очаква ни хаос", каза Сава.

Скъсаха ли украинците последните вериги

Учредяването на Православна църква на Украйна, независима от руската, е голяма стъпка към излизането на страната от сянката на Русия, заяви вчера украинският президент Петро Порошенко в деня, в който православните в Украйна честваха Рождество Христово, предаде Асошиейтед прес.

"Това е основата на нашата духовна свобода. Това разкъса последните вериги, които ни свързваха с Москва с нейните фантазии за Украйна като канонична територия на Руската православна църква", каза Порошенко, който присъства на рождественската литургия в киевския храм "Света София".

Богослужението стана ден след като Вселенският патриарх Вартоломей връчи (на 6 януари) томос за автокефалия на предстоятеля на Православната църква на Украйна.

Предаването на документа стана в църквата "Свети Георги" в Истанбул в присъствието на украинския президент Петро Порошенко. След церемонията по връчването в църквата бе отслужена литургия по случая Богоявление. След нея приветствени слова произнесоха патриарх Вартоломей и митрополит Епифаний.

Веднага след това Порошенко заяви, че "томосът е още един акт на провъзгласяване на независимостта на Украйна. Той ще укрепи религиозната свобода, междуверския мир, ще засили правата и свободите на гражданите, особено на тези, които са били извън общението с Вселенското православие, несправедливо наричано неканонично"..

Той подчерта, че след връчването на томоса от Вселенския патриарх Вартоломей Православната църква на Украйна е готова за самостоятелно съществуване.

Какво пише в томоса

Текстът, който Вартоломей подписа вчера, бе разпространен в превод на украински от посланика на Украйна в Турция. В него се отбелязва, че "правата на Вселенския престол върху екзархията в Украйна и върху свещените ставропигии остават непроменени", а всички "значителни въпроси" на Православната църква на Украйна трябва да се решават през Константинопол (Истанбул).

Освен това, според този текст, автокефалията на Православната църква на Украйна се ограничава в границите на украинската държава, тя не може да назначава епископи или да създава свои подразделения извън пределите на Украйна, а също така не може самостоятелно да произвежда Свещено миро, необходимо за извършване на богослужения, за разлика от действащата в Украйна канонична Украинска православна църква (УПЦ), която е под върховенството на руската патриаршия.

На снимката: Митрополит Епифаний и Петро Порошенко сред вярващи на 7 януари в Киев